TECH

Focus Bari: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το 5G

Focus Bari: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το 5G
Pixabay

Σημαντικά οφέλη στην καθημερινότητα τους από την έλευση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς βλέπει από τη μία πλευρά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι, όμως, ταυτόχρονα, εμφανίζονται «διχασμένοι» όσον αφορά τις επιπτώσεις του όσον αφορά στο θέμα της υγείας.

Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε τις περασμένες εβδομάδες η Focus Bari
σε δείγμα 1004 ατόμων ηλικίας 18-74 ετών, τα οποία και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Mobile & Connected World που διοργάνωσε η Smart Press.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της η ιδρύτρια της Focus Bari, Ξένια Κούρτογλου, το 52% των Ελλήνων δηλώνει ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία του με το ποσοστό να είναι υψηλότερο στις γυναίκες (61%), στις μεγαλύτερες ηλικίες (61% στην κατηγορία 45-54 ετών και 59% σε εκείνη των 55-74 ετών) και στην περιφέρεια (54% έναντι 50% στην Αττική και 49% στη Θεσσαλονίκη).

Αξιοπρόσεκτο είναι πάντως ότι η βασική πηγή ενημέρωσης που έχουν οι Έλληνες για το 5Gέρχεται από τα μέσα ενημέρωσης (36%), τις διαφημίσεις (ποσοστό 34%) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (17%), κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι επηρεάζονται από διαμαρτυρίες και περιστατικά όπως η περίπτωση της Καλαμάτας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία (70%) θεωρεί το 5G ότι θα έχει σημαντικά οφέλη στη ζωή του και το 88% απάντησε θετικά στην ερώτηση σχετικά με το αν η χρήση των δικτύων αυτών βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία (streaming, ταχύτητες κλπ.).

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι το 59% όσων «ανησυχούν» δήλωσε πως το 5G έχει πολλαπλά οφέλη για τη ζωή του και το 84% ότι βελτιώνει την ψηφιακά εμπειρία.

Ταυτόχρονα, το 51% δηλώνει ότι είτε έχει ήδη είτε θα αποκτήσει ή θεωρεί αρκετά πιθανό να προχωρήσει σε απόκτηση μέσα στους επόμενους 12 μήνες μίας συσκευής 5G.

Σημειωτέον πως το 16% δηλώνει ότι έχει ήδη συσκευή 5G.

Ως λόγους ή κίνητρα για να αποκτήσουν 5G συσκευή το 41% θεωρεί τις μεγαλύτερες ταχύτητες internet, το 40 % τις αυξημένες δυνατότητες που προσφέρει, και το 11% τη μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι μόλις το 23% όσων δεν έχουν συσκευή 5G δήλωσε ότι κίνητρο για τη μη απόκτηση είναι η ανησυχία για την υγεία.

Από την άλλη πλευρά, το 54% των Ελλήνων πολιτών ανησυχεί για το απόρρητο των δεδομένων του σχετικά με το 5G και το 52% ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας αν αποτύχει η τεχνολογία 5G.

Επίσης, το 74% των Ελλήνων δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για πρόσβαση στην τεχνολογία 5G, ενώ η πλειοψηφία (74%) απάντησε ότι δεν θα άλλαζε εταιρεία κινητής τηλεφωνία για να έχει πρόσβαση σε δίκτυο 5G.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ