TECH

Με εξαγορές και σημαντικές συμφωνίες προχωρά η Advent Technologies

Με εξαγορές και σημαντικές συμφωνίες προχωρά η Advent Technologies
Πηγή: Advent

Την αναπτυξιακή πορεία της συνεχίζει η Advent Technologies, μία «ελληνικής καταγωγής» εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ αλλά με την ερευνητική δραστηριότητα της στην Πάτρα.

H Advent, η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι εισηγμένη στο NASDAQ, ανακοίνωσε μία σειρά από κινήσεις που περιλαμβάνουν τόσο εξαγορές όσο και μεγάλες συμφωνίες συνεργασίας στο χώρο που δραστηριοποιείται, ο οποίος είναι αυτός τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου, η Advent Technologies ανακοίνωσε συμφωνία για την απόκτηση των επιχειρήσεων συστημάτων κυψελών καυσίμου του Ομίλου fischer με αντίτιμο συνολικής αξίας 52 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα επιτρέψει στην Advent να αναπτύξει μια ισχυρότερη πλατφόρμα για την κάλυψη της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης για εναλλακτική ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο η εξαγορά της αμερικανικής UltraCell, η οποία ηγέτιδα εταιρία στην τεχνολογία lightweight/wearable κυψελών καυσίμου, διαθέτοντας προϊόντα και τεχνολογία αιχμής.

Οι καινοτόμες κυψέλες καυσίμου της UltraCell συμπληρώνουν την ανάπτυξη των ελαφρών συστημάτων επόμενης γενιάς της Advent που απευθύνονται στον κλάδο μεταφορών με έμφαση στην αεροναυπηγική (drones) και στην αυτοκινητοβιομηχανία σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Advent Technologies έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την αξιοποίηση φορητού συστήματος υψηλής τεχνολογίας (Wearable Fuel Cell) που αναπτύχθηκε από τη θυγατρική της UltraCell για χρήση σε στρατιωτικές εφαρμογές.

Επίσης, τον Μάρτιο, η Advent Technologies ανακοίνωσε την έναρξη μακροχρόνιας συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για την ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς για την παραγωγή ενέργειας με μηδενικές εκπομπές και χαμηλό κόστος για την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορία και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Στην Ελλάδα η Advent Technologies συμμετέχει σε μία σημαντική πρωτοβουλία για την ελληνική αγορά ενέργειας και τις τεχνολογίες υδρογόνου με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Η Advent Technologies σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας κατέθεσε την εθνική πρόταση «White Dragon» στην ελληνική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου.

Η επενδυτική πρόταση, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, έχει στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια, που θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας υδρογόνου.

Επιπλέον, στόχος του έργου «White Dragon» είναι η ανάπτυξη από τις συνεργαζόμενες εταιρίες ενός ολοκληρωμένου Κέντρου Βιομηχανικής Έρευνας Υδρογόνου, στο πλαίσιο του Κέντρου Υδρογόνου, Έρευνας, Ανάπτυξης & Καινοτομίας Υψηλής Τεχνολογίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.

Συντονιστής του έργου θα είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ η πρόταση κατατέθηκε σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy SA (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.), τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Motor Oil, τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

O δρ. Βασίλης Γρηγορίου, συνιδρυτής, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies, δήλωσε: «Ξεκινήσαμε πριν από 15 χρόνια στην Πάτρα να αναπτύσσουμε την άγνωστη τότε τεχνολογία κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς. Σήμερα και σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας πλάνο, δραστηριοποιούμαστε στη διεθνή αγορά τεχνολογιών υδρογόνου, πετυχαίνοντας συμφωνίες με στρατηγικούς εταίρους.

Παρουσιάζουμε μία νέα γενιά προϊόντων με καινοτόμο τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε πρωτοπόρες λύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροναυπηγική, την άμυνα και γενικότερα στον τομέα της ενέργειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ