TECH

Απόστολος Μαλάτρας στο CNN Greece: Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στην ΕΕ - Τι σχεδιάζει η Κομισιόν

Απόστολος Μαλάτρας στο CNN Greece: Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στην ΕΕ - Τι σχεδιάζει η Κομισιόν

Τη δημιουργία μιας νέας Κοινής Κυβερνομονάδας για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού σοβαρών κυβερνοπεριστατικών που επηρεάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και τη ζωή των επιχειρήσεων και των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει η Κομισιόν.

Το CNN Greece μίλησε με τον Επικεφαλής του Τμήματος Knowledge and Information του Οργανισμού της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), Απόστολο Μαλάτρα, σχετικά με το διακύβευμα αυτής της νέας επιθετικότητας, τους λόγους για τους οποίους αυτή αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας αλλά και τις λύσεις που αυτή η Κυβερνοομάδα μπορεί να προσφέρει.

«Είδαμε τον τελευταίο χρόνο (το 2020) αύξηση 72% στα αναφερόμενα περιστατικά και αυτή είναι μια τάση που συνεχίζει να κινείται ανοδικά. Ο κύριος λόγος πίσω από αυτό είναι ότι λόγω της πανδημίας, πολλές από τις υπηρεσίες που δεν παρέχονταν πριν στο διαδίκτυο, έπρεπε να μεταφερθούν γρήγορα σε ψηφιακό περιβάλλον και να λειτουργήσουν στο Διαδίκτυο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον στόχο αυτής της κοινής προσπάθειας όλων των ευρωπαϊκών κρατών επισήμανε ότι αυτός έγκειται στο «να μπορούμε να απαντάμε στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων κυβερνοεγκλημάτων» καθώς «η ασφάλεια και ο κυβερνοχώρος δεν έχουν σύνορα και τα προβλήματα είναι πολύ πολύπλοκα, γι' αυτό είναι σημαντικό για όλους μας να δουλεύουμε μαζί πάνω σε αυτό».

Σημείωσε μάλιστα με έμφαση πως στις λύσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η παροχή λύτρων που λειτουργεί ως κίνητρο για τους δράστες προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

«Σε αυτό το ζήτημα η θέση της Υπηρεσίας ήταν και θα είναι ευθυγραμμισμένη και με αυτή της Europol, ποτέ να μην πληρώνει κανείς τα λύτρα. Η πληρωμή των λύτρων για την ακρίβεια δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζητήσουν περισσότερα. Σε σχέση με το ransomware, είναι φυσικά ένας κίνδυνος κυβερνοασφάλειας αλλά εν τέλει είναι ένα έγκλημα. Και πληρώνοντας διευκολύνουμε αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν, τροφοδοτούμε τα κίνητρά τους για να συνεχίσουν να κάνουν τέτοιες κινήσεις. Επομένως, αυτή σίγουρα δεν είναι μια συμβουλή την οποία θα δίναμε», τόνισε.

Kaspersky: Χωρίς εκπαίδευση στην κυβερνοασφάλεια οι Έλληνες εργαζόμενοι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ