TECH

Νέα εφαρμογή του Facebook επιτρέπει σε τυφλούς να «βλέπουν» τις φωτογραφίες

Νέα εφαρμογή του Facebook επιτρέπει σε τυφλούς να «βλέπουν» τις φωτογραφίες
Facebook REUTERS/Dado Ruvic/Files

Τα «όπλα» της νέας τεχνολογίας επιστρατεύει το Facebook, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να χρησιμοποιούν το δημοφιλές αυτό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Με τη χρήση του automatic alternative text, το Facebook εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα της τεχνολογίας να παράγει μια περιγραφή φωτογραφιών, αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην οπτική αναγνώριση αντικειμένων.

«Σαρώνοντας» τις φωτογραφίες, το Facebook αναγνωρίζει αν αυτές περιέχουν πρόσωπα ή πράγματα και θα μπορεί να τα περιγράφει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν smartphone με τεχνολογία ανάγνωσης οθόνης.

Μέχρι πρότινος αυτή η δυνατότητα περιορίζονταν στο να ενημερωθεί ένας χρήστης με προβλήματα όρασης για το όνομα του ατόμου που έκανε την ανάρτηση και στη λέξη φωτογραφία. Όμως στο εξής, με την εφαρμογή αυτή το κοινωνικό δίκτυο είναι σε θέση να περιγράφει τι είναι στην φωτογραφία ανιχνεύοντας τα πράγματα σε αυτήν.

Για παράδειγμα, για μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένα ζευγάρι που κάνει διακοπές στη θάλασσα, θα λέει: «φωτογραφία που μπορεί να περιέχει: δύο ανθρώπους, γυαλιά, ουρανός, ύπαιθρος, νερό».

fb

Πηγή: facebook

Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται καθημερινά φωτογραφίες μέσω Facebook, Instagram, WhatsApp, ενώ έχει 39 εκατομμύρια τυφλούς χρήστες και άλλα 246 εκατομμύρια χρήστες με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Με τη νέα εφαρμογή, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δεν θα αισθάνονται πια αποκλεισμένοι από τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώνονται σε φωτογραφίες και βίντεο.

Το νέο αυτό χαρακτηριστικό χρησιμοποιείται ήδη, σε συσκευές iOS για χρήστες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί στο μέλλον. Σε αυτό το στάδιο η εφαρμογή υποστηρίζει μόνο την αγγλική γλώσσα, όμως το Facebook υπόσχεται ότι σύντομα θα διευρύνει την υποστήριξη και άλλων γλωσσών, ενώ η τεχνολογία αυτή θα αξιοποιηθεί και σε άλλες πλατφόρμες (Android, Mac, Windows).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ