TECH

Η Samsung επιδιώκει να κάνει πιο προσιτά τα foldable smartphones

Η Samsung επιδιώκει να κάνει πιο προσιτά τα foldable smartphones

Το 2021 είναι η χρονιά κατά την οποία η Samsung έχει θέσει ως στόχο να κάνει προσιτές δύο τεχνολογίες όσον αφορά στα smartphones.

Η μία ήταν το 5G και από τις αρχές του έτους έχει προχωρήσει στο λανσάρισμα μοντέλων που είναι προσιτά. Η δεύτερη είναι οι αναδιπλούμενες συσκευές. Εγχείρημα σαφώς πιο δύσκολο αλλά τουλάχιστον τα δύο νέα μοντέλα (Galaxy Z Flip 3 και Galaxy Ζ Fold 3) που παρουσίασε σήμερα (11/8) ο κορεατικός κολοσσός είναι τουλάχιστον αρκετά πιο φθηνά σε σχέση με τους προκατόχους τους.

Η βασική διαφορά είναι, φυσικά, στο σχεδιασμό τους αλλά και στην τιμή τους. Το Galaxy Z Flip 3 μοιάζει με τα «παλιά» αναδιπλούμενα (clamshell) κλασικά κινητά των ‘00s, ενώ το Galaxy Z Fold 3 είναι μία συσκευή όπου η οθόνη «διπλώνει».

Όσον αφορά την τιμή, το Galaxy Z Flip 3 θα ξεκινά από τα 1099 ευρώ για την έκδοση με τα 128 GB αποθηκευτικό χώρο και θα φθάνει στα 1149 ευρώ για εκείνη με τα 256 GB, ενώ το Galaxy Z Fold 3 θα είναι στα 1899 ευρώ για την έκδοση με τα 256 GB αποθηκευτικό χώρο και στα 1999 ευρώ για εκείνη με τα 512 GB. Οι τιμές μπορεί να δείχνουν υψηλές αλλά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις είναι αρκετά χαμηλότερες και ειδικά στην περίπτωση του Galaxy Z Flip 3 είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Σημειωτέον πως το Galaxy Z Flip 3 είναι η δεύτερη γενιά clamshell συσκευής αλλά η Samsung επέλεξε να της δώσει και σε αυτήν τον αριθμό «3» πιθανότατα για να συμβαδίζει με την σειρά των Fold συσκευών.

Και οι δύο συσκευές αναμένεται να είναι διαθέσιμες προς το τέλος Αυγούστου.

Galaxy Z Fold 3

Το πιο εντυπωσιακό μοντέλο είναι, φυσικά, το Galaxy Z Fold 3, το οποίο, μάλιστα, έρχεται να «αντικαταστήσει» τη σειρά Galaxy Note. Η Samsung δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει νέο Galaxy Note και το πενάκι της (S-Pen), το είδαμε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Galaxy S21 Ultra. Τώρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο Galaxy Z Fold 3 για το οποίο θα είναι διαθέσιμο ως αξεσουάρ σε δύο εκδόσεις. Η βασική έκδοση (S-Pen Fold) στα 49,99 ευρώ αποκλειστικά για το Galaxy Z Fold 3 και η Pro έκδοση που θα υποστηρίζεται από όλες τις συσκευές Galaxy του οικοσυστήματος της Samsung και θα κοστίζει 99,99 ευρώ.

Το Galaxy Z Fold 3 είναι σχετικά λεπτό και όμορφο και σε σχέση με το Z Fold 2 αρκετά μικρότερο όπως και ελαφρύτερο. Επιπλέον, είναι αδιάβροχο, ενώ, σύμφωνα με την Samsung, ο μηχανισμός αναδίπλωσης αντέχει για 200.000 ανοίγματα/κλεισίματα, όπερ σημαίνει ότι για τουλάχιστον μία 5ετία δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Το μεγάλο ατού είναι, φυσικά, οι δύο οθόνες τεχνολογίες AMOLED που υποστηρίζουν έως 120 Hz όσον αφορά τον ρυθμό ανανέωσης. Η εξωτερική έχει διαγώνιο 6,2 ιντσών, ενώ η εσωτερική φθάνει στις 7,6 ίντσες, όπερ σημαίνει ότι ανοικτό το Galaxy Z Fold 3 μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για εργασία ή για ψυχαγωγία. Κάτω από την εσωτερική οθόνη υπάρχει κάμερα 4 MP για ακόμη μεγαλύτερη ευχρηστία.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα τριπλό σύστημα κάμερας στα 12 MP, το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιεί η Samsung στα κορυφαία μοντέλα της και προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις.

Ο επεξεργαστής είναι ο Snapdragon 888 της Qualcomm με την μνήμη να φθάνει στα 12 GB, ενώ η μπαταρία είναι στα 4400 mAh και υποστηρίζεται ενσύρματη γρήγορη φόρτιση 25W αλλά και ασύρματη φόρτιση. Φυσικά, λειτουργεί σε δίκτυα 5G, ενώ διαθέτει και λειτουργία eSIM.

Galaxy Z Flip 3

Η συσκευή στην οποία η Samsung δείχνει να ποντάρει πολλά είναι το Galaxy Z Flip 3. Με clamshell σχεδιασμό είναι από τα μοντέλα που προσελκύουν το μάτι και η τιμή πλέον είναι σχετικά προσιτή. Η συσκευή έχει σχεδιασμό δύο χρωμάτων με μία μαύρη λωρίδα να περιλαμβάνει το διπλό σύστημα κάμερας αλλά και την μικρότερη εξωτερική οθόνη. Επίσης, είναι αδιάβροχη, ζυγίζει μόλις 183 γραμμάρια και η Samsung δηλώνει ότι έχει ελέγξει τον μηχανισμό αναδίπλωσης για 200.000 ανοίγματα/κλεισίματα.

Η εξωτερική οθόνη είναι στις 1,9 ίντσες και η εσωτερική στις 6,7 ίντσες τεχνολογίας AMOLED με τον επεξεργαστή να είναι ο Snapdragon 888 της Qualcomm. Η μνήμη είναι στα 8GB και η μπαταρία στα 3300mAh με φόρτιση στα 15W. Όσον αφορά στις κάμερες, αυτή που είναι ενσωματωμένη στην οθόνη έχει 10 MP ενώ το διπλό σύστημα κάμερας στο πίσω μέρος διαθέτει δύο αισθητήρες των 12 MP.

Smartwatch και ακουστικά

H Samsung παρουσίασε δύο ακόμη προϊόντα: το Watch 4, το νέο της «έξυπνο» ρολόι, το οποίο αποτελεί το πρώτο προϊόν της συνεργασίας του κορεατικού κολοσσού με τη Google και έρχεται με πολλές βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά όσον αφορά τις μετρήσεις υγείας και τα Galaxy Buds 2, τα νέα ασύρματα ακουστικά της Samsung.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ