TECH

Εκτός Facebook οποιοδήποτε περιεχόμενο των Ταλιμπάν: «Είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Εκτός Facebook οποιοδήποτε περιεχόμενο των Ταλιμπάν: «Είναι τρομοκρατική οργάνωση»
AP Photo/Jenny Kane

Στην απαγόρευση οποιουδήποτε περιεχομένου των Ταλιμπάν προχωράει η Facebook σε όλες τις πλατφόρμες της εταιρείας καθώς θεωρεί ότι η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση είναι τρομοκρατική οργάνωση

Ο ιντερνετικός κολοσσός δηλώνει ότι έχει μια ειδική ομάδα Αφγανών εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση και την αφαίρεση περιεχομένου που σχετίζεται με την οργάνωση.

Για χρόνια, οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση των μηνυμάτων τους και τη στρατολόγηση νέων μελών. Η ταχεία κατάκτηση του Αφγανιστάν εγείρει νέες προκλήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης περιεχομένου που σχετίζεται με την οργάνωση.

«Οι Ταλιμπάν αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ και τους έχουμε απαγορεύσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες μας στη βάση των πολιτικών μας που διέπουν τις Επικίνδυνες Οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα αποσύρουμε όλους τους λογαριασμούς που διατηρούνται από Ταλιμπάν ή εκ μέρους αυτών, που τους εξυμνούν, τους στηρίζουν ή τους εκπροσωπούν» δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στο BBC.

«Έχουμε επίσης μία αποκλειστική ομάδα Αφγανών ειδικών, οι οποίοι μιλούν άπταιστα Dari και Pashto και έχουν γνώση του τοπικού περιεχομένου, βοηθώντας στην αναγνώριση και ειδοποίηση για πιθανά προβλήματα στην πλατφόρμα», συμπλήρωσε.

Η απαγόρευση ισχύει για το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, το οποίο είναι αρκετά δημοφιλής ως πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των Ταλιμπάν.

Όσον αφορά την αναγνώριση των Ταλιμπάν ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ο «γίγαντας» των social media δήλωσε πως τις αποφάσεις αυτές δεν τις παίρνει η εταιρεία αλλά η διεθνής κοινότητα και το Facebook θα ακολουθήσει τις αποφάσεις της.

Το Twitter δεν προχώρησε σε κάποια νέα κίνηση και σημείωσε πως υπάρχουν ήδη πολιτικές στην πλατφόρμα του για βίαιους οργανισμούς και ρητορική μίσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ