TECH

Websites phishing για την πανδημία εντόπισε και στην Ελλάδα η Kaspersky

Websites phishing για την πανδημία εντόπισε και στην Ελλάδα η Kaspersky
AP

Περισσότερους από 5.000 ιστοσελίδες phishing που σχετίζονται με την πανδημία εντόπισε τους τελευταίους 15 μήνες η Kaspersky με τη γνωστή εταιρεία κυβερνοασφάλειας να αναφέρει ότι από αυτούς 6 βρέθηκαν στην Ελλάδα, ενώ συνολικά στην Ευρώπη ο αριθμός τους ανέρχεται σε 300.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Kaspersky, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, η γνωστή εταιρεία κυβερνοασφάλειας απέτρεψε πάνω από ένα εκατομμύριο προσπάθειες χρηστών να επισκεφθούν αυτούς τους ιστότοπους.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την επιδημιολογική πρόκληση, οι ειδικοί της Kaspersky ανέλυσαν τα spam emails που σχετίζονται με την πανδημία και σελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν τα διαπιστευτήρια των χρηστών.

Διάφορες ψεύτικες προσφορές πληρωμών και μειωμένες τιμές για COVID-19 tests είναι από τα πιο κοινά θέματα που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Πρόσφατα, έχουν γίνει δημοφιλείς οι διαφημίσεις phishing για ψεύτικους κωδικούς QR και πιστοποιητικά εμβολιασμού για εστιατόρια και δημόσιες εκδηλώσεις.

Οι προσπάθειες εξαπάτησης που σχετίζονται με την πανδημία κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2021. Οι ερευνητές της Kaspersky παρατήρησαν μια μικρή πτώση τον Ιούνιο, προτού οι ψηφιακοί εγκληματίες εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, τα προϊόντα της Kaspersky εντόπισαν και απέκλεισαν 14% περισσότερους ιστότοπους phishing που σχετίζονται με την πανδημία από ό, τι τον Μάιο.

Για να αποφύγουν να πέσουν θύμα απάτης, η Kaspersky συμβουλεύει τους χρήστες καταρχάς να είναι σκεπτικοί για τυχόν ασυνήθιστα γενναιόδωρες προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

Επίσης, να μην ακολουθούν συνδέσμους από ύποπτα email, άμεσα μηνύματα ή επικοινωνίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και να ελέγχουν πάντα την αυθεντικότητα οποιουδήποτε άγνωστου ιστότοπου που επισκέπτεστε.

Ακόμη, συνιστά τη χρήση μίας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας, όπως το Kaspersky Security Cloud, που προσδιορίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει ιστότοπους phishing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ