TECH

Οι πέντε «εντολές» για να αποφύγετε τους κυβερνοεγκληματίες

Οι πέντε «εντολές» για να αποφύγετε τους κυβερνοεγκληματίες
AP/Ariel Schalit

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαδικτύου για να σηματοδοτήσει την εφεύρεση του Διαδικτύου και πλέον ο όρος internaut αποδίδεται σε κάθε συχνό χρήστη του Διαδικτύου.

Αν κάτι έχει γίνει σαφές την τελευταία δεκαετία, είναι ότι υπάρχουν λίγοι άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, είτε για να αναζητήσουν πληροφορίες, είτε για να συνδεθούν με τους φίλους ή την οικογένειά τους, είτε για να εργαστούν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Statista, υπάρχουν 4,66 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γνωρίζουν όμως όλοι οι χρήστες του διαδικτύου τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι;

Η Check Point Software Technologies, κορυφαίος πάροχος λύσεων κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχει τις πέντε εντολές που πρέπει να ακολουθεί κάθε χρήστης για να κρατήσει τη διαδικτυακή του ζωή ασφαλή από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου:

1. Σκεφτείτε πριν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο: Οι χρήστες του Διαδικτύου είναι υπερβολικά ευκολόπιστοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο. Οι επιθέσεις phishing, όπου οι εγκληματίες υποδύονται γνωστές εταιρείες για να προσπαθήσουν να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα, είναι όλο και πιο συχνές, ειδικά τώρα που οι συσκευές αποθηκεύουν μεγάλο όγκο πληροφοριών των χρηστών τους.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις διευθύνσεις URL που αποστέλλονται μέσω SMS ή email, καθώς μπορεί να είναι γεμάτες κινδύνους. Για να αποφύγετε να γίνετε θύμα, πηγαίνετε πάντα στον επίσημο ιστότοπο του αποστολέα αντί να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο του μηνύματος.

2. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για τα πάντα: Είναι αλήθεια ότι το να πρέπει να σκέφτεστε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για τις πλατφόρμες που χρησιμοποιείτε καθημερινά είναι μπελάς.

Είναι δύσκολο να τους θυμάστε και θα ήταν πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για όλα. Αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου από το να συναντήσει έναν τέτοιο χρήστη.

Κάθε internaut που βασίζεται στην προσέγγιση "ένας κωδικός πρόσβασης για όλους" θα μπορούσε να δει όλους τους λογαριασμούς του να παραβιάζονται σε χρόνο ρεκόρ.

Μόλις ένας εισβολέας καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τον συνδυασμό της πλατφόρμας ενός θύματος, θα προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς του με το ίδιο κλειδί. Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, είναι απαραίτητο να δημιουργείτε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε εφαρμογή ή υπηρεσία με τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες που συνδυάζει γράμματα (κεφαλαία και πεζά), αριθμούς και σύμβολα.

3. Αποφύγετε τη λήψη συνημμένων αρχείων από αγνώστους: Ένα συνημμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστο αποστολέα μπορεί να αποτελέσει πύλη για κάθε είδους κυβερνοεπιθέσεις, όπως κακόβουλο λογισμικό ή επιθέσεις phishing, ικανές να μολύνουν ολόκληρη τη συσκευή και να κλέψουν όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν. Εάν, επιπλέον, η συσκευή χρησιμοποιείται για τηλεργασία ή είναι συνδεδεμένη σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότερη και πιο εκτεταμένη ζημιά.

4. Ποτέ μην έχετε πρόσβαση σε μη προστατευμένο δημόσιο Wi-Fi: Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οποιοσδήποτε, ακόμη και ένας εγκληματίας του κυβερνοχώρου, μπορεί να συνδεθεί σε μη ασφαλές δημόσιο Wi-Fi. Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι με το να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, οι εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα όσα είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας. Πάντα θα υπάρχει κίνδυνος όταν συνδέεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, γι' αυτό είναι προτιμότερο να το σκεφτείτε δύο φορές πριν το κάνετε.

5. Περιήγηση σε μη κρυπτογραφημένους ιστότοπους: Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος στον οποίο έχετε πρόσβαση διαθέτει πιστοποιητικό SSL. Αυτή η τεχνολογία διασφαλίζει ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι κρυπτογραφημένη και προστατεύει κάθε ευαίσθητη πληροφορία που αποστέλλεται μεταξύ δύο συστημάτων, εμποδίζοντας τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να βλέπουν και να τροποποιούν τα δεδομένα που μεταφέρονται, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσωπικά. Είναι εύκολο να το εντοπίσετε κοιτάζοντας την αρχή της γραμμής διευθύνσεων ή της διεύθυνσης URL, η οποία θα πρέπει να εμφανίζει ένα "s" μετά τα γράμματα http.

Επομένως, κάντε κλικ μόνο όταν ξέρετε ότι ο ιστότοπος είναι γνήσιος και βλέπετε: https://

ΔΗΜΟΦΙΛΗ