TECH

Robocar: Αγώνες ταχύτητας από το μέλλον χωρίς οδηγούς

Robocar: Αγώνες ταχύτητας από το μέλλον χωρίς οδηγούς
Roborace

Το Robocar μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας και αυτό γιατί είναι.

Το νέο αυτό-οδηγούμενο αυτοκίνητο έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο που σχεδίασε τα οχήματα της φουτουριστικής ταινίας «TRON: Legacy», η οποία χαρακτηρίστηκε ως «η πρώτη ταινία που διαδραματίζεται μέσα σε ένα βιντεοπαιχνίδι».

Οι προσεχείς αγώνες της Roborace, στους οποίους θα συμμετέχει και το Robocar, χρηματοδοτούνται από τους διοργανωτές της FIA Formula E ( της φόρμουλα με ηλεκτρικά οχήματα) και της επενδυτικής εταιρείας Kinetik, και περιγράφονται ως οι πρώτοι αγώνες αυτό-οδηγούμενων αυτοκινήτων στον κόσμο.

robocar 1

Θα είναι μία σειρά από αγώνες με 10 ομάδες να παίρνουν μέρος και αντί για οδηγούς αυτή τη φορά οι προγραμματιστές θα βρίσκονται στο τιμόνι, δεδομένου ότι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό της τεχνητής νοημοσύνης που θα ελέγχει και τελικά θα κατευθύνει το αυτοκίνητο.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής των αγώνων ταχύτητας των ρομπότ, Ντάνιελ Σάιμον (Daniel Simon), δήλωσε στο CNN ότι «η Roborace είναι τόσο ανταγωνιστική όσο και ψυχαγωγική». «Οι μηχανικοί αγωνιστικών οχημάτων και αεροδυναμικής δουλεύουν μαζί μου από την αρχή για να επιτύχουν αυτή την ισορροπία».

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην ίδια πίστα που διεξάγονται και οι αγώνες τις Formula E, με την τεχνολογική εταιρεία Nvidia να παρέχει την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μέσου του υπερυπολογιστή the Drive PX 2, που θα επιτρέψει στα αυτοκίνητα να ολοκληρώσουν τους γύρους με πλήρη αυτονομία κίνησης.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Formula E Alejandro Agag, δήλωσε ότι η εμφάνιση του Robocar «αντιπροσωπεύει ένα όραμα για την εξέλιξη των αυτοκινήτων». Οι πρώτοι αγώνες Roborace έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της σεζόν 2016-2017 της Formula E.

«Το Roborace είναι μαρκάν το μεγαλύτερο βήμα που έχει ποτέ κάνει η αγωνιστική βιομηχανία στον κόσμο της τεχνολογίας, και δεν μοιάζει με τίποτα άλλο που έχει δει ο κόσμος του αθλητισμού», γράφει στην ιστοσελίδα του το Sport Techie. «Το Roborace έχει στόχο να αποδείξει ότι ο αθλητισμός μπορεί να διαπρέψει μέσω καθαρής τεχνητής νοημοσύνης και ικανότητας σκέψης».

«Το να βλέπεις αυτοκίνητα να κινούνται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια σε ταχύτητες έως και 290 χιλιόμετρα την ώρα θα είναι καταπληκτικό και ταυτόχρονα θα δούμε και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στον αθλητισμό».

'TRON: Legacy' designer creates new 'Roborace' car

By Chris Borg, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ