TECH

Πλησιάζει η ώρα για την αναβάθμιση στα Windows 11

Πλησιάζει η ώρα για την αναβάθμιση στα Windows 11

Στην τελική ευθεία δείχνει να βρίσκεται η Microsoft όσον αφορά την έναρξη της διάθεσης των Windows 11, της νέας έκδοσης του δημοφιλέστατου λειτουργικού συστήματος για προσωπικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο αμερικανικός κολοσσός, τα Windows 11 θα είναι εμπορικά διαθέσιμα από τις 5 Οκτωβρίου. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να δούμε να ξεκινά η διάθεση των πρώτων προσωπικών υπολογιστών, επιτραπέζιων και φορητών, που θα βασίζονται στη νέα έκδοση των Windows.

Ήδη, η Lenovo έχει παρουσιάσει 2 νέα μοντέλα που θα έρχονται με προεγκατεστημένα τα Windows 11 και γενικότερα πρόκειται να δούμε και τους υπόλοιπους μεγάλους κατασκευαστές να προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις και ανακοινώσεις.
Όσον αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων μηχανημάτων που χρησιμοποιούν τα Windows 10, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως η νέα έκδοση δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμη για όλα τα υπάρχοντα μηχανήματα που μπορούν να την υποστηρίξουν.

Πρακτικά, η Microsoft έχει επιλέξει -όπως συνέβη και στο παρελθόν- να «σπρώχνει» την αναβάθμιση στους κατόχους PCs σταδιακά. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μεγάλος όγκος θα γίνει το πρώτο μισό του 2022 με τη δικαιολογία να είναι πως η Microsoft θέλει να ενισχύσει τις πωλήσεις των νέων μηχανημάτων που θα έχουν προεγκατεστημένη τη νέα έκδοση των Windows.
Μία άλλη λεπτομέρεια είναι πως δεν θα είναι εφικτό να αναβαθμιστούν όλοι οι υπολογιστές που έχουν τώρα Windows 10. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα μηχανήματα που θα μπορούν να αναβαθμιστούν θα πρέπει να διαθέτουν επεξεργαστή Intel Core 8ης γενιάς ή νεότερο, ενώ στην περίπτωση της AMD αφορά μηχανήματα που έχουν τον Ryzen 2000 ή μεταγενέστερο επεξεργαστή. Οι μίνιμουμ απαιτήσεις σε μνήμη είναι τα 4 GB και σε αποθηκευτικό χώρο τα 64 GB. Το γεγονός ότι δεν υποστηρίζονται μηχανήματα με Intel Core 7ης γενιάς έχει ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός «λίστας» ακόμη και Microsoft Surface συσκευές!
Μία βασική αλλαγή στα Windows 11 είναι πως το Start βρίσκεται πλέον στο κέντρο και μέσω του cloud και του Microsoft 365 o χρήστης έχει πρόσβαση στα πρόσφατα αρχεία του ανεξάρτητα από την πλατφόρμα ή τη συσκευή ακόμα κι αν είναι σε συσκευή Android ή iOS.

Γενικότερα, υπάρχουν αρκετές σχεδιαστικές αλλαγές ώστε το σύστημα να είναι πιο εύχρηστο και πολλές προσθήκες νέων εργαλείων. Επιπλέον, όμως, η Microsoft υποστηρίζει ότι τα Windows 11 θα βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και σε άλλους τομείς όπως είναι η καλύτερη διαχείριση της επεξεργαστικής ισχύς και της μνήμης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με τα Windows 10 ένας υπολογιστής θα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα ακόμη και όταν ο χρήστης «τρέχει» ταυτόχρονα πολλές εφαρμογές και «παράθυρα» στον browser του, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα -συνήθως- η μνήμη να μην είναι επαρκής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ