TECH

Πατέρας μάχεται να ξεκλειδώσει το iPhone του νεκρού γιου του και απειλεί τη φήμη της Apple

Πατέρας μάχεται να ξεκλειδώσει το iPhone του νεκρού γιου του και απειλεί τη φήμη της Apple
Facebook

Αν και η Apple δήλωσε σε πατέρα ότι δεν έχει καμία τύχη στο να ξεκλειδώσει το iPhone του νεκρού γιου του, ο Λεονάρντο Φαμπρέτι (Leonardo Fabbretti), πιστεύει ότι σύντομα θα το ανοίξει για να δει την συλλογή των φωτογραφιών του.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας αναφέρει στο CNN ότι επικοινώνησε με την εταιρία Cellebrite και του πρόσφεραν τη βοήθειά τους, να χακάρουν δηλαδή το iPhone 6, του γιού του Ντάμα (Dama). Όπως δήλωσε ο Ιταλός αρχιτέκτονας, «μόλις επέστρεψα από τα γραφεία τους από τη βόρεια Ιταλία, και η συνάντησή μας πήγε αρκετά καλά. Κατάφεραν να κατεβάσουν τους καταλόγους, με το περιεχόμενο του iPhone , αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη, που πρέπει να γίνουν , προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα αρχεία», είπε ο αρχιτέκτονας.

Αυτά τα αρχεία περιέχουν υλικό από φωτογραφίες και συζητήσεις, που ο πατέρας θέλει απεγνωσμένα να δει. Και η εταιρεία που συνεργάζεται για αυτό το σκοπό, είναι αρκετά αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρει.

Η Apple είχε ενημερώσει στον Φαμπρέτι ότι είναι αδύνατο να ξεκλειδώσει το κινητό, χωρίς τον κωδικό ασφαλείας που είχε βάλει ο Ντάμα. Εάν όντως η Cellebrite καταφέρει να σπάσει τους κωδικούς ασφαλείας που έχει φτιάξει ο κολοσσός, αυτό θα αλλάξει την άποψη του κόσμου για την ασφάλεια που παρέχει η Apple. Οι εκπρόσωποι έχουν διαμηνύσει ότι στα τελευταία κινητά της, το λογισμικό δεν μπορεί να παραβιαστεί, και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει διαφημίσει αρκετά την Apple.

Είναι γνωστό ότι ο κολοσσός αρνήθηκε να συνεργαστεί με το ίδιο το FBI. Ο μύθος για την απροσπελασιμότητα των iPhone είναι κοντά στο να καταρριφθεί. Το FBI τελικά κατάφερε να χακάρει το κινητό του Σάιεντ Φαρούκ (Syed Farook), το iPhone 5C, του εκτελεστή που κυνηγούσαν οι μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, το κινητό του Ντάμα είναι πιο καινούριο μοντέλο και έχει καλύτερα λογισμικά ασφαλείας.

Μάχη ενός μήνα

Στις 21 Μαρτίου, ο Φαμπρέτι έστειλε ένα γράμμα στην Apple, παρακαλώντας για τη βοήθειά τους. Ο Ντάμα, είχε υιοθετηθεί από την Αιθιοπία, το 2007, και πέθανε τον Σεπτέμβριο από καρκίνο, σε ηλικία 13 ετών. Είχε καρκίνο των οστών. Ο Ντάμα, είχε ενεργοποιήσει το δακτυλικό αποτύπωμα του πατέρα , αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι το τηλέφωνο έκανε επανεκκίνηση, και δεν του επέτρεπε πλέον να το ξεκλειδώσει . Και δεν ήξερε τον κωδικό πρόσβασης του γιού του.

Με την Apple αρχικά επικοινώνησε ένα μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού. Σε αρκετές συζητήσεις που είχε με τη γραμμή υποστήριξης, προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση μέσω iCloud, αλλά το παιδί δεν είχε ενεργοποιήσει την εφαρμογή αυτή. Η ομάδα υποστήριξης έδειξε ιδιαίτερη συμπάθεια προσπαθώντας, και τελικά αποτυγχάνοντας να βοηθήσει τον πατέρα να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο.

Η ιστορία του Φαμπρέτι είδε το φως της δημοσιότητας με το ενδιαφέρον που έδειξαν τα ΜΜΕ, έτσι η εταιρεία Cellebrite, προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να τον βοηθήσει στο χακάρισμα του τηλεφώνου. Αυτό που αναφέρει συγκεκριμένα ο Φαμπρέτι είναι ότι η Apple, πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική απορρήτου της.

«Πιστεύω ότι αυτό που γίνεται θα σας κάνει να επανεξετάσετε την πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία σας. Αν και καταλαβαίνω τη φιλοσοφία σας, πιστεύω ότι πρέπει να προσφέρεται βοήθεια σε περιπτώσεις όπως η δική μου», μήνυσε στην επιστολή του.

by David Goldman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ