Apple: Eπείγουσα ενημέρωση - Βρέθηκε κακόβουλο λογισμικό «zero-click»
Η Apple εξέδωσε μια ενημερωμένη έκδοση λογισμικού για να αποκλείσει ένα κακόβουλο λογισμικό κατασκοπείας «zero-click» που θα μπορούσε να επηρεάσει συσκευές iPhone και iPad.
Το πρόβλημα εντόπισαν ανεξάρτητοι ερευνητές και σύμφωνα με το BBC επιτρέπει χάκερ να έχουν πρόσβαση σε συσκευές μέσω της πλατφόρμας iMessage, ακόμη και αν οι χρήστες δεν πατήσουν σε κάποιο σύνδεσμο ή αρχείο.
Το πρόβλημα επηρεάζει όλα τα λειτουργικά συστήματα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο ανέδειξε για πρώτη φορά το ζήτημα, είχε βρει στο παρελθόν αποδεικτικά στοιχεία για spyware μηδενικού κλικ, αλλά «αυτό είναι το πρώτο όπου έχει εντοπιστεί για να μάθουμε πώς λειτουργεί», δήλωσε ο ερευνητής Μπιλ Μαρκζακ.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το λογισμιό μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις συσκευές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των iPhone, Mac και Apple Watches.
Το Citizen Lab ανέφερε επίσης ότι το κενό ασφάλειας αξιοποιήθηκε για την εγκατάσταση λογισμικού spyware στο iPhone ενός Σαουδάραβα ακτιβιστή, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένη σε μεγάλο βαθμό ότι η ισραηλινή εταιρεία χάκερ προς ενοικίαση, NSO Group, βρίσκεται πίσω από την «κυβερνοεπίθεση».
Πάντως, οι ειδικοί ασφαλείας καθησυχάζουν τον κόσμο λέγοντας πως οι περισσότεροι χρήστες συσκευών της Apple δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τέτοιες επιθέσεις είναι συνήθως πολύ στοχευμένες.
Η Apple ανέφερε στον ιστότοπό της ότι έχει εκδώσει τις ενημερώσεις κώδικα λογισμικού iOS 14.8 και iPadOS 14.8.
Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέες συσκευές στην ετήσια εκδήλωσή της, απόψε.
Τι περιμένουμε από το νέο iPhone - Στις 14 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση
Οι νέες συσκευές αναμένεται να είναι και φέτος 4 και πιο συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινωθούν τα iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro και iPhone 13 Max Pro.
Εκπνέει η προθεσμία για το πρόγραμμα επιταγών βιβλίων από την ΔΥΠΑ
01:00
ΔΥΠΑ - Ποιους προορισμούς καλύπτουν τα voucher του κοινωνικού τουρισμού
00:30
Σε Αιγαίο και Ιόνιο οι ισχυρότερες βροχές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων
23:59
Κάλπες για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια στο Μογκαντίσου της Σομαλίας για την ανάδειξη τοπικών αρχών
23:52