TECH

Η Apple παρουσίασε τα νέα μοντέλα της σειράς iPhone 13

Η Apple παρουσίασε τα νέα μοντέλα της σειράς iPhone 13

Η έναρξη της σχολικής σεζόν στην Ελλάδα συμπίπτει συνήθως με την παρουσίαση των νέων iPhone και το 2021 δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Η Apple παρουσίασε σήμερα, Τρίτη, τα 4 νέα μοντέλα της σειράς iPhone 13, με τις διαστάσεις τους πάντως να παραμένουν οι ίδιες και οι διαφορές να αφορούν κυρίως τις επιδόσεις χάρη στο νέο επεξεργαστή Α15 Bionic, βελτιώσεις στην κάμερα και μία μικρότερη εγκοπή (notch) στην οθόνη. Επιπλέον, ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε την 7η γενιά του Apple Watch αλλά και νέες εκδόσεις των iPad και iPad mini.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max θα κυκλοφορήσουν στις 24 Σεπτεμβρίου με τις τιμές να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη γενιά -όταν αυτή ξεκίνησε να διατίθεται- ενώ για την ελληνική αγορά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η ημερομηνία διαθεσιμότητας και οι τιμές.

Με βάση πάντως την μέχρι τώρα εμπειρία, τα νέα smartphones της Apple θα πρέπει να αναμένονται στην Ελλάδα περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι τιμές θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνες των μοντέλων της σειράς «12» όταν κυκλοφόρησαν πριν από ένα χρόνο.

iPhone 13 Pro & iPhone 13 Pro Max

Τα δύο κορυφαία μοντέλα της Apple θα είναι το iPhone 13 Pro (6,1 ίντσες) και το iPhone 13 Pro Max (6,7 ίντσες). Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά έχει βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα κατασκευής, έχουν προστεθεί εκδόσεις σε καινούρια χρώματα -όπως το μπλε- και βασίζονται στον νέο επεξεργαστή της Apple, τον Α15 Bionic.

Σύμφωνα με την Apple, οι επιδόσεις είναι πολύ βελτιωμένες σε σχέση με τη σειρά «12» και ξεπερνούν κατά πολύ τον ανταγωνισμό με την 6-πυρηνη CPU και την 4-πυρηνη GPU.

Μία σημαντική βελτίωση είναι η οθόνη που ενσωματώνει την τεχνολογία ProMotion, η οποία δίνει τη δυνατότητα για ρυθμό ανανέωσης 120 Hz. Επίσης, έχει μειωθεί κατά 20% η εγκοπή στην πάνω πλευρά της οθόνης για καλύτερη εμπειρία. Ακόμη, πολλές βελτιώσεις έχουν γίνει στο σύστημα της τριπλής κάμερας με αποτέλεσμα οι άνθρωποι της Apple να υποστηρίζουν ότι τα νέα iPhone 13 Pro θα μπορέσουν να χρησιμοποιούνται ακόμη για το γύρισμα τηλεοπτικών σειρών και κινηματογραφικών ταινιών.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας έχει αυξηθεί και το iPhone 13 Pro Max προσφέρει 2,5 ώρες παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, ενώ στο iPhone 13 Pro η αντίστοιχη αύξηση είναι 1,5 ώρα.

Ακόμη, η Apple ανακοίνωσε πως τα 2 Pro μοντέλα θα είναι διαθέσιμα και σε έκδοση με τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο να φθάνει στο 1 TB!

iPhone 13 & iPhone 13 mini

Όσον αφορά τα iPhone 13 και iPhone 13 mini, προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις χάρη στο Α15 Bionic, η οθόνη (6,1 ίντσες στο πρώτο και 5,4 ίντσες στο δεύτερο) είναι πιο φωτεινή (+28% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά), ενώ αρκετές βελτιώσεις υπάρχουν και στο διπλό σύστημα κάμερας. Επίσης και εδώ έχει μειωθεί κατά 20% η εγκοπή στο πάνω μέρος της οθόνης.

Σημειωτέον πως στο οπίσθιο σύστημα οι δύο φακοί έχουν τοποθετηθεί διαγώνια, δίνοντας μία διαφορετική αίσθηση από πλευράς σχεδιασμού. Η νέα κάμερα προσφέρει καλύτερες λήψεις φωτογραφιών και video ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό.

Μία ακόμη βελτίωση έχει να κάνει με την μπαταρία. Η Apple ανέφερε ότι το iPhone 13 προσφέρει 2,5 ώρες παραπάνω από την προηγούμενη γενιά, ενώ στο iPhone 13 mini η "αύξηση" φθάνει στη 1,5 ώρα. Επιπλέον, υπάρχει και η λειτουργία smart data mode όπου η συσκευή χρησιμοποιεί το δίκτυο 4G αντί για το 5G, το οποίο υποστηρίζουν και τα δύο μοντέλα.

Τέλος, ο αποθηκευτικός χώρος ξεκινά από τα 128 GB, ενώ θα υπάρχουν εκδόσεις στα 256 GB και στα 512 GB.

Apple Watch

Η Apple ανακοίνωσε και τη νέα γενιά του "έξυπνου" ρολογιού της. Το Apple Watch Series 7 έρχεται με νέο σχεδιασμό με τους μηχανικούς της αμερικανικής εταιρείας να πετυχαίνουν να αυξήσουν κατά 20% τη "διαθέσιμη" οθόνη χωρίς να αλλάξουν το συνολικό μέγεθος της συσκευής. Αυτό έχει επιτρέψει στην Apple να αλλάξει και να βελτιώσει την εμπειρία όσον αφορά στις ειδοποιήσεις.

Το Apple Watch Series 7 είναι πιο ανθεκτικό καθώς εκτός του νερού "αντέχει" και στη σκόνη, ενώ οι άνθρωποι της Apple υποστήριξαν ότι προσφέρουν και πιο γρήγορη φόρτιση, κάτι για το οποίο υπήρχε αρκετή ζήτηση. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Apple δεν ανακοίνωσε πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η νέα γενιά, αναφέροντας απλά ότι "αργότερα μέσα στο φθινόπωρο".

iPad

Η έκπληξη της εκδήλωσης ενδεχομένως να ήταν οι ανακοινώσεις σχετικά με την οικογένεια iPad. Η Apple αποφάσισε να αναβαθμίσει το "κλασικό" iPad αλλά και το iPad mini, τα οποία πλέον χρησιμοποιούν τον A13 Bionic όσον αφορά. Στην περίπτωση του νέου iPad η βασική διαφορά -πέραν των καλύτερων επιδόσεων- είναι η αναβάθμιση της εμπρόσθιας κάμερας στα 12 megapixel και η λειτουργία Center Stage. Επιπλέον, μπορεί να συνδεθεί με εξωτερικά πληκτρολόγια και υποστηρίζει το Pencil 1ης γενιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ