TECH

Το τηλεσκόπιο Κέπλερ σε κίνδυνο 75 εκατ. μίλια από τη Γη

Το τηλεσκόπιο Κέπλερ σε κίνδυνο 75 εκατ. μίλια από τη Γη
NASA

Το διαστημικό όχημα της NASA σήμανε «κόκκινο συναγερμό», ξεμένοντας από καύσιμα, ενώ ερευνούσε ξένους πλανήτες 75 εκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη.

Οι μηχανικοί που επέβλεπαν την αποστολή, ανακάλυψαν ότι το Κέπλερ βρισκόταν σε κίνδυνο, σε έναν από τους προγραμματισμένους ελέγχους που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. «Το σήμα κινδύνου έδειξε ότι βρίσκεται σε χαμηλή κατάσταση λειτουργίας, λόγω έλλειψης καυσίμων», ανακοίνωσε η NASA.

Ανταπόκριση με καθυστέρηση

Η επιδιόρθωση του τηλεσκοπίου αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται τόσο μακριά. Τα μηνύματα που στέλνει το Κέπλερ, έρχονται με καθυστέρηση, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την«προβληματική επικοινωνία».

«Ακόμα και με την ταχύτητα του φωτός, χρειάζονται 13 λεπτά για να ταξιδέψει το σήμα από το σκάφος και να επιστρέψει», δηλώνει εκπρόσωπος της διαστημικής ομάδας.

Ο μεγάλος ξάδελφος της Γης

Από το 2009, όταν η διαστημική υπηρεσία έστειλε σε αποστολή το τηλεσκόπιο, μέχρι και σήμερα, το Kepler ήταν ένας πολυάσχολος εξερευνητής του διαστήματος. Ο στόχος του είναι να επιβιώσει στο άγνωστο και να ανακαλύψει πόσα αστέρια υπάρχουν στο γαλαξία μας και πόσοι κατοικήσιμοι πλανήτες.

Τόσοι πολλοί εξωπλανήτες

Οι εξωπλανήτες ή οι πλανήτες που επηρεάζονται από άλλα αστέρια, είναι περίπου μια ντουζίνα. Ωστόσο, το Κέπλερ κάνει πολλά περισσότερα ταξίδια για να επιβεβαιώσει ότι θα μπορούσαν να γίνουν και κατοικήσιμοι. Πέρυσι, η αποστολή του επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός σώματος που κινείται γύρω από τον ήλιο και σύμφωνα με τη NASA, είναι ένας πλανήτης «ξάδελφος» της Γης.

Δύο αποστολές

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολής του το 2012, το Κέπλερ ερεύνησε περίπου 5.000 πλανήτες. Δύο χρόνια αργότερα, η διαστημική υπηρεσία έδωσε και δεύτερη αποστολή στο τηλεσκόπιο. Να ερευνά εξωπλανήτες, τα νέα αστέρια και άλλα διαστημικά αντικείμενα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κέπλερ βρίσκεται σε κίνδυνο. Το 2012, είχε χάσει έναν από τους τέσσερις τροχούς του, που του παρείχαν ισορροπία.

Kepler spacecraft in trouble 75 million miles from Earth

Faith Karimi By CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ