TECH

Στη γερμανική Celonis η ελληνική startup Lenses.io

Στη γερμανική Celonis η ελληνική startup Lenses.io

Μία ακόμη εξαγορά ελληνικού startup είχαμε τις τελευταίες ημέρες καθώς όπως ανακοινώθηκε η Lenses.io, η οποία έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα λογισμικού που υποστηρίζει τους οργανισμούς στην αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (streaming DataOps) εξαγοράστηκε από την Celonis.

Η τελευταία είναι μία εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού με κεφαλοποίηση 11 δισ. δολαρίων και το βασικό προϊόν της παρέχει στους οργανισμούς ένα νέο τρόπο διαχείρισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους βασισμένο σε δεδομένα και στοχευμένη πληροφόρηση.

Το τίμημα της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι από τα υψηλότερα που έχουν δοθεί σε ελληνική startup, ενώ το πλάνο της Celonis είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα μέσα από την εξαγορά της Lenses.io. Αρχικός χρηματοδότης της Lenses.io ήταν ένα από τα funds του Equifund, το Marathon VC, το οποίο ανακοίνωσε την έξοδο του.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Marathon VC, η Lenses.io ιδρύθηκε το 2016, από τους Αντώνιο Χαλκιόπουλο και Χριστίνα Δασκαλάκη. Αντιλαμβανόμενοι την αυξανόμενη σημασία της αποδοτικής αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, δημιούργησαν μία πλατφόρμα που υποστηρίζει οργανισμούς να υιοθετήσουν τεχνολογίες data streaming, όπως Apache Kafka, χωρίς να χρειάζονται τεχνικές γνώσεις, εξασφαλίζοντας εύκολη ενσωμάτωση και διαχείριση, ασφάλεια και συμμόρφωση, όπως επίσης πρόσβαση σε δεδομένα πραγματικού χρόνου από κάθε εργαζόμενο.

Η Lenses.io έλαβε αρχική χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων από την Marathon Venture Capital τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 άντλησε ακόμα 7,5 εκατομμύρια δολάρια από το κορυφαίο ευρωπαϊκό fund 83North και την Marathon Venture Capital.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εταιρεία κατόρθωσε να προσθέσει στο πελατολόγιό της μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, με αριθμό αυτών να συγκαταλέγονται στη λίστα Fortune 100. Σήμερα, οι πελάτες της περιλαμβάνουν ονόματα όπως Daimler, Playtika, Bouygues Telecom, Generali και Schneider Electric, ενώ η ζήτηση για τα προϊόντα της αυξάνεται διαρκώς, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους δημιουργούν ψηφιακές υπηρεσίες με δεδομένα πραγματικού χρόνου.

Η τεχνολογία και η δυναμική που ανέπτυξε η Lenses.io προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, οδηγώντας σε συνεργασίες με ονόματα όπως Microsoft και Amazon.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ