TECH

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τις δορυφορικές συνδέσεις της Starlink του Elon Musk

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τις δορυφορικές συνδέσεις της Starlink του Elon Musk
AP PHOTO

Θέμα μερικών εβδομάδων δείχνει να είναι η έναρξη της πιλοτικής διάθεσης δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω της Starlink του Elon Musk και στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση των συνδέσεων της Starlink αρχικά σε έναν στενό κύκλο συνεργατών ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν όσοι Έλληνες καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελία του σχετικού εξοπλισμού, ενώ η πλήρης εμπορική διάθεση αναμένεται μέσα στο πρώτο μισό του 2022.

Οι κανονιστικές ρυθμίσεις που απαιτούνται αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως, για παράδειγμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την διαδικασία αδειοδότησης του εξοπλισμού, η υπογραφή της οποίας είναι θέμα ημερών.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ, η οποία βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ήταν απαραίτητη λόγω των διαφορών που εντοπίζονται στα συγκεκριμένα δορυφορικά πιάτα σε σχέση, για παράδειγμα, με τα «πιάτα» της δορυφορικής τηλεόρασης. Η κύρια διαφορά είναι ότι τα «πιάτα» στην περίπτωση της Starlink λειτουργούν τόσο ως δέκτες όσο και ως πομποί μετάδοσης. Επιπλέον, με την ΚΥΑ ρυθμίζονται και άλλα θέματα που αφορούν στον εξοπλισμό, όπως το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή και πώς θα αποσβένεται το κόστος του.

Με την ΚΥΑ ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την αδειοδότηση των πρότυπων κεραιών και το Internet μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς της Starlink θα παρέχεται στους συνδρομητές κατά το πρότυπο της δορυφορικής τηλεόρασης, δηλαδή δεν θα χρειάζεται ο κάθε συνδρομητής να αιτηθεί ξεχωριστά για την αδειοδότηση του δικού του εξοπλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει από την άνοιξη του 2021, ενώ οι ταχύτητες που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Starlink, σύμφωνα με όσα έχουν δείξει τα στοιχεία από τη χρήση των υπηρεσιών της στη Βόρεια Αμερική, κυμαίνονται σε επίπεδα μεταξύ 100 και 150 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων. Η σύνδεση στο δίκτυό της Starlink, απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ ο οποίος επιβαρύνεται με μεταφορικά ύψους 61 ευρώ. Όσο για το πάγιο κόστος της υπηρεσίας, διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, η Starlink σχεδιάζει να δημιουργήσει στην Ελλάδα και επίγειο σταθμό μέσω του οποίου θα στέλνονται τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, κάτι που πιθανότατα θα γίνει εντός του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ