TECH

Beyond: Η ψηφιακή καινοτομία «πήγε» στη Θεσσαλονίκη

Beyond: Η ψηφιακή καινοτομία «πήγε» στη Θεσσαλονίκη

Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα αλλά και οι λύσεις που υπάρχουν διαθέσιμες τόσο στη χώρα μας από εγχώριες εταιρείες, πολυεθνικές αλλά και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο της Beyond.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14-16 Οκτωβρίου στο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό και να αποτελέσει το σημείο συνάντησης των καινοτόμων οργανισμών και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Η Beyond, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, συνδιοργανώθηκε από την Helexpo, την Industry DisruptorsGame Changers και την Be Best. Τα δείγματα από την πρώτη διοργάνωση κρίνονται ως θετικά δεδομένου ότι ο στόχος που είχε τεθεί για την παρουσίαση μίας όσο το δυνατόν πιο ευρείας γκάμας από εφαρμογές, λύσεις και υπηρεσίες επιτεύχθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Αρκετές εταιρείες, τόσο ελληνικές όσο και πολυεθνικές, συμμετείχαν στην έκθεση, παρουσιάζοντας μία σειρά από καινοτομίες, ενώ στα συν της Beyond ήταν ότι στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo βρέθηκαν και αρκετές από τις ελληνικές startups που παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις.

Δύο από τους τομείς όπου φάνηκε να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και εστίασαν αρκετές από τις συμμετέχουσες εταιρείες και οργανισμοί ήταν ο τομέας των «έξυπνων» πόλεων και η τεχνητή νοημοσύνη.

Όσον αφορά στις «έξυπνες» πόλεις, ένας λόγος ότι παράλληλα διεξαγόταν το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) όπου η ψηφιακή αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ένα από τα βασικά θέματα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι στο πλαίσιο της Beyond ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα για τους «έξυπνους» δήμους που προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ.

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο κεντρικός άξονας του συνεδρίου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Beyond.

Όσοι παρακολούθησαν τις ομιλίες και τις συζητήσεις στο Beyond AI Forum είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τάσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τις εφαρμογές εκείνες που αλλάζουν την καθημερινότητα μας αλλά και λύσεις που είναι ήδη διαθέσιμες και στην Ελλάδα. Θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια αλλά και η αξιοποίηση του ΑΙ στην εκπαίδευση ήταν επίσης μέσα στην ατζέντα.

Επίσης, ένα άλλο θέμα στο οποίο δόθηκε αρκετή έμφαση στο πλαίσιο της Beyond ήταν αυτό των χρηματοδοτήσεων σε καινοτόμες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στις σχετικές συνεδρίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από funds και οργανισμούς που ασχολούνται με την προώθηση της επιχειρηματικότητας από αρκετές χώρες της Ευρώπης και κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρόταση που κατέθεσε ο Μιχάλης Στάγκος, επικεφαλής του Industry Disruptors – Game Changers, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση της καινοτομίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, για να υπάρξει μια πρωτοβουλία για τη συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων «παικτών» προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ταχέως αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος startups και καινοτόμων επιχειρήσεων σε αυτή τη γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου.

Πρακτικά, για ένα τριήμερο η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για ένα στοίχημα που είχε τεθεί από τους διοργανωτές, το οποίο κερδήθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επόμενη διοργάνωση το φθινόπωρο του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ