TECH

Huawei MatePad 11: Το premium tablet που προσφέρει μεγάλη ευελιξία

Huawei MatePad 11: Το premium tablet που προσφέρει μεγάλη ευελιξία

Τα τελευταία δύο χρόνια θα έλεγε κανείς ότι ζήσαμε την «επιστροφή» των φορητών υπολογιστών με τις ανάγκες για εργασία απ’ οπουδήποτε να αυξάνονται.

Όμως, καθώς επιστρέφουμε σε κανονικούς ρυθμούς, χρειαζόμαστε μεν ένα υπολογιστικό μηχάνημα με αρκετή ισχύ ώστε να κάνουμε όλες τις εργασίες σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα, θέλουμε να είναι και αρκετά ευέλικτο ώστε να μπορούμε να το μεταφέρουμε εύκολα. Πρακτικά, θέλουμε ένα tablet με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και δυνατότητες όπως είναι ένα φυσικό πληκτρολόγιο προκειμένου να κάνουμε πιο εύκολη την εισαγωγή κειμένου και δεδομένων.

Μία τέτοια περίπτωση -και μάλιστα από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια- είναι το MatePad 11, το πιο πρόσφατο premium tablet της Huawei, το οποίο ο υπογράφων χρησιμοποιεί εδώ και μερικές εβδομάδες. Και έχει φθάσει στο σημείο ακόμη και να πει ότι θα μπορούσε να υποκαταστήσει τον φορητό υπολογιστή του.

Ένα από τα μεγάλο ατού του MatePad 11 είναι οι περιφερειακές συσκευές που το συνοδεύουν. Η Huawei επέλεξε να διαθέτει το MatePad 11 μαζί με ένα ασύρματο, φυσικό πληκτρολόγιο που λειτουργεί και ως θήκη. Αλλά και μαζί με το Μ-Pencil, ένα ειδικό πενάκι με πολλές και ενδιαφέρουσες λειτουργίες, το οποίο «κολλά» με μαγνητικό τρόπο πάνω. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πως έχεις στη διάθεση σου ένα μηχάνημα ικανό να καλύψει τις περισσότερες από τις ανάγκες του χρήστη σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο, το οποίο ταυτόχρονα είναι και ιδιαίτερα ευέλικτο.

Σχεδιασμός και οθόνη

Ο σχεδιασμός του MatePad 11 είναι απλός και λιτός και γενικώς πρόκειται για ένα όμορφο tablet με υψηλή ποιότητα κατασκευής. Με το βάρος στα 485 γραμμάρια, το MatePad 11 είναι αρκετά ελαφρύ αν σκεφτεί κανεί ότι η οθόνη έχει διαγώνιο 11 ιντσών.

Η οθόνη είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του MatePad 11, όπου καταρχάς φαίνεται να «κερδίζει» μια ίντσα χάρη στα πολύ μικρά περιθώρια περιμετρικά της. Με ανάλυση QHD+ (2560x1600, 275ppi) και πάνελ IPS LCD, προσφέρει άριστη ποιότητα θέασης για οποιοδήποτε τύπο περιεχομένου, από αρχεία κειμένου έως ταινίες και παιχνίδια – όλα είναι πεντακάθαρα και ο λόγος διάστασης 16:10 είναι ίσως ο πιο ευέλικτος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παραμένει εύχρηστο σε κάθε είδους δραστηριότητα. Επιπλέον, υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης 120Hz ο οποίος ρυθμίζεται δυναμικά προκειμένου να εξοικονομεί ενέργεια, οπότε σε παιχνίδια αλλά και γενική περιήγηση η εξαιρετικά ομαλή κίνηση είναι καλοδεχούμενη. Εναλλακτικά, υπάρχει ρύθμιση για Standard (60Hz) και High (120Hz) ρυθμό ανανέωσης αλλά το Dynamic φαίνεται ως η ιδανική επιλογή. Η εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης είναι απλά ανώτερη από τη συντριπτική πλειοψηφία των tablets της αγοράς.

Από πλευράς επιδόσεων, το MatePad 11 κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα έχοντας ως επεξεργαστή τον οκταπύρηνο Qualcomm Snapdragon 865 και τη GPU Adreno 650 αλλά και 6 GB μνήμη. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι στα 256 GB και υπάρχει και δυνατότητα για επέκταση μέσω θύρας microSD. Γενικώς, σε αυτό τον τομέα το tablet της Huawei δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης από εμάς δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο κόλλημα ούτε με αρκετές εφαρμογές γραφείου ανοικτές.

Μιλώντας για εφαρμογές γραφείου ένα άλλο πλεονέκτημα του MatePad 11 είναι η κάμερα του. Η Huawei έχει κρατήσει απλά τα πράγματα, ήτοι μια κάμερα μπροστά και μια κάμερα πίσω. Η βασική κάμερα των 13MP έχει διάφραγμα f/1.8 και συνοδεύεται από ένα LED flash ενώ η εμπρόσθια είναι ανάλυσης 8MP με διάφραγμα f/2.0. Χρησιμοποιώντας τη βασική κάμερα, οι εικόνες βγαίνουν αρκετά φωτεινές, με χαμηλά επίπεδα θορύβου όταν το φως βοηθάει τη σκηνή. Τα χρώματα και η λεπτομέρεια διατηρούνται ικανοποιητικά καλά για τα δεδομένα ενός tablet και δη ενός με μια μόνο κάμερα. Όμως, η πραγματική ευκολία είναι στα video calls όπου η εμπρόσθια κάμερα έχει ως αποτέλεσμα η ποιότητα της εικόνας να κινείται σε εξαιρετικά καλά επίπεδα, πολύ καλύτερα από εκείνα που συναντάμε συνήθως σε ένα video call μέσω φορητού υπολογιστή!

Όσον αφορά στη μπαταρία, η χωρητικότητα της είναι 7200 mAh και βγάζει άνετα μία ημέρα χρήσης χωρίς πολλά προβλήματα. Και αυτό είναι επίσης μεγάλο πλεονέκτημα αν θες να έχεις το MatePad 11 μαζί σου σε κάποιο μικρό ταξίδι δύο ημερών και να μην πάρεις το laptop μαζί σου.

Πόσο εύχρηστο είναι;

Το μεγάλο ερώτημα είναι, βέβαια, η ευχρηστία του συγκεκριμένου tablet. Η Huawei -λόγω των γνωστών ζητημάτων που έχει με τις αμερικανικές αρχές- δεν χρησιμοποιει το Google Android ως λειτουργικό σύστημα αλλά το Harmony OS που το έχει αναπτύξει η ίδια και μοιάζει αρκετά με το πρώτο. Από πλευράς εφαρμογών, το AppGallery, όπως είναι η επωνυμία του app store της Huawei, έχει φθάσει στο επίπεδο να καλύπτει το 90% των βασικών αναγκών των χρηστών όσον αφορά στις εφαρμογές. Ακόμη και πολλά ελληνικά apps, όπως αυτά των περισσότερων τραπεζών, μπορείτε να βρείτε μέσα στο AppGallery.

Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα να πάτε στο Petal, τη μηχανή αναζήτησης της Huawei που έχει το δικό της app προεγκατεστημένο, να πληκτρολογήσετε την εφαρμογή που θέλετε και αμέσως μετά να σας δώσει τη δυνατότητα να την εγκαταστήσετε. Πρακτικά, με αυτό τον τρόπο ο υπογράφων εγκατέστησε σχεδόν τα πάντα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως ενδεχομένως να χρειαστείς λίγο παραπάνω χρόνο για να «στήσεις» το μηχάνημα σε σχέση με μία Android συσκευή.

Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο χρήσης το MatePad 11 είναι ένα πολύ ευέλικτο μηχάνημα και πρακτικό μηχάνημα. Κυρίως λόγω και της ύπαρξης και του φυσικού πληκτρολογίου που είναι κλειδί για την αυξημένη ευχρηστία του συγκεκριμένου tavlet. Μπορείς πρακτικά να το χρησιμοποιήσεις για τις περισσότερες από τις καθημερινές σου εργασίες όσον αφορά τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σου και ταυτόχρονα να το έχεις για να βλέπεις ταινίες ή περιεχόμενο γενικότερα. Ειδικά για να κυκλοφορείς εκτός σπιτιού ή γραφείου είναι μία εξαιρετική επιλογή όπως και για να το έχεις μαζί σου -αντί για το laptop- σε μία εκδρομή το Σαββατοκύριακο ή σε ένα σύντομο επαγγελματικό ταξίδι.

Γενικότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος για την απόκτηση του Huawei MatePad 11 είναι στα 459 ευρώ, τότε έχουμε να κάνουμε με μία ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους ψάχνουν ένα ευέλικτο μηχάνημα για να κάνουν εύκολα και γρήγορα τη δουλειά τους οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάνε ένα laptop. Και υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου με ένα tablet -με την προσθήκη ενός φυσικού πληκτρολογίου- μπορεί να καλύψει με το παραπάνω τις ανάγκες σου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ