TECH

IT4Gov: Καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας

IT4Gov: Καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας

Τρεις φοιτητές πληροφορικής από την Θεσσαλονίκη αναδείχτηκαν οι νικητές του πρώτου Διαγωνισμού ΙΤ4Gov, που διοργανώθηκε με στόχο να αναδείξει, να πιστοποιήσει, να αξιοποιήσει και να επιβραβεύσει καινοτόμες εφαρμογές για τη διοικητική μεταρρύθμιση που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες.

Πρόκειται για τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, Αλέξανδρο Κωστελίδη και Αλέξανδρο Κυριακίδη ή αλλιώς Alexᵌ, οι οποίοι κέρδισαν το έπαθλο των 4.000 ευρώ για την εφαρμογή El Recibo (#apodeiksi) για την ηλεκτρονική συλλογή αποδείξεων.

Η εφαρμογή για κινητά «έξυπνα» τηλέφωνα έχει στόχο να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και να βάλει τέλος στην χαοτική συλλογή αποδείξεων τις οποίες είναι υποχρεωμένος να μαζεύει ο φορολογούμενος. Η εφαρμογή εκτός από το να βάζει τέλος στην συλλογή χαρτιού, διευκολύνει τον χρήστη στην κατηγοριοποίηση των δαπανών, στον έλεγχο των συναλλαγών του και στον υπολογισμό των εξόδων του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της επιλογής του.

Η αποθήκευση των αποδείξεων υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται με τρεις τρόπους:

  • με φωτογραφία της απόδειξης και αυτόματη αναγνώριση των απαραίτητων δεδομένων όπως ΑΦΜ επιχείρησης, ποσό, ημερομηνία.
  • χειροκίνητη συμπλήρωση των στοιχείων της απόδειξης (ΑΦΜ εταιρείας, επωνυμία, περιοχή, ημερομηνία, συναλλαγή) και συνοδευτική φωτογραφία της απόδειξης και
  • μέσω του bar code της απόδειξης.

Παράλληλα μέσω της εφαρμογής θα υπάρχει η δυνατότητα να δίνονται στους φορολογούμενους χρήστες κίνητρα για την συλλογή αποδείξεων με «έπαθλα» υπό την μορφή εκπτώσεων.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τρία υπουργεία (Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού), ενώ καταγράφηκαν πάνω από 150 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Το 53% των συμμετεχόντων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ενώ το 33% στην ηλικιακή ομάδα 36-45. Ο διαγωνισμός εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης
, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης αλλά και ο Φώτης Δραγανίδης, Διευθυντής του Τομέα Τεχνολογίας της
Microsoft.
Ο κ. Βερναρδάκης δεσμεύθηκε ότι όλες οι εφαρμογές που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση θα προωθηθούν προς υιοθέτηση από τους αρμόδιους φορείς ενώ από την μεριά του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπάρχει η βούληση να υιοθετηθούν τέσσερις από τις ιδέες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του υπουργείου. Πρόκειται για τις εφαρμογές aitimata.gr, NoPaperGov και οι δύο εφαρμογές που σχετίζονται με την νομοθεσία (ΝΟΜΟΘΕΣΙ@ και Ανοικτή Ελληνική Νομοθεσία).
Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης μίλησε για τις δύο δράσεις του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα που «τρέχουν» αυτή την στιγμή, την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και για των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε την επόμενη δράση που θα σχετίζεται με την δημιουργία του κατάλληλου οικοσυστήματος όπου οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και έχει να κάνει με τα clusters και τις θερμοκοιτίδες, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι εφαρμογές

NoPaperGov: Αποθήκευση δικαιολογητικών στα κινητά

Η εφαρμογή NoPaperGov για «έξυπνα κινητά», κέρδισε το δεύτερο έπαθλο, των 2.000 ευρώ, στον διαγωνισμό IT4Gov και πρόκειται στην ουσία για μια ψηφιακή βιβλιοθήκη εγγράφων - δικαιολογητικών στο κινητό που στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη συνεχή αναπαραγωγή των ίδιων εγγράφων.

Sense.city: Ενεργοί πολίτες ενημερώνουν

Η εφαρμογή Sense.city , κέρδισε το τρίτο έπαθλο του διαγωνισμού των 1.000 ευρώ. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες έχουν την δυνατότητα μέσω των συσκευών τους να αναφέρουν προβλήματα που εντοπίζουν στη πόλη τους ή την περιοχή τους , παρέχοντας παράλληλα άμεση ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει στους δρόμους σε άλλους χρήστες αλλά και στους τοπικούς φορείς.

AITIMATA.GR

Η διαδικτυακή πύλη AITIMATA.GR παρέχει την δυνατότητα χρήσης της ψηφιακής υπογραφής η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε έγγραφο το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να υποβληθεί σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Επιπλέον, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας παρέχεται η δυνατότητα επαλήθευσης της ψηφιακής υπογραφής του εγγράφου.

EyeQueue

Πρόκειται για μια εφαρμογή που αντικαθιστά την σειρά προτεραιότητας σε δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, τράπεζες και άλλους φορείς, με τους χρήστες να βρίσκονται σε μια «ψηφιακή ουρά» χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους. Παράλληλα, οι πάροχοι υπηρεσιών έχουν την δυνατότητα να οργανώνουν και να ελέγχουν τα ραντεβού τους σε πραγματικό χρόνο.

ΝΟΜΟΘΕΣΙ@: Πλατφόρμα για την Ελληνική νομοθεσία

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙ@ αποτελεί μια πλατφόρμα στην οποία αναρτώνται τα κείμενα νόμου και τα ΦΕΚ ενώ επικαιροποιεί την τρέχουσα νομοθεσία μετά και την προσθήκη τροπολογιών, αλλαγών και τροποποιήσεων.

Portal πληροφόρησης και καταχώρισης αιτημάτων ίδρυσης εταιριών

Πρόκειται για ένα portal που παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την ίδρυση επιχειρήσεων με την αντίστοιχη κατηγοριοποίηση ενώ επιτρέπει την καταχώρηση αιτήσεων για ίδρυση όλων των ειδών επιχειρήσεων (ατομικές / εταιρικές: ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ , ΑΕ, ΙΚΕ, Συνεταιρισμοί και Κοινωνική Επιχείρηση). Στόχος του portal είναι η ίδρυση οποιασδήποτε μορφής επιχείρησης εύκολα και γρήγορα online, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε κάποια δημόσια υπηρεσία.

Ανοικτή Ελληνική Νομοθεσία

Η εφαρμογή αυτή στοχεύει στην ανοικτή διάθεση του περιεχομένου και των περιγραφών (metadata) των νομοθετημάτων της Ελληνικής Νομοθεσίας στο internet έτσι ώστε να επιτρέπεται η εύκολη και ελεύθερη επαναχρησιμοποίηση τους για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την δημόσια διοίκηση η οποία αξιοποιεί τις αρχές και τα πρότυπα των διασυνδεδεμένων δεδομένων.

Επέκταση Λειτουργικών Δυνατοτήτων της Πλατφόρμας Διαβούλευσης του Δήμου Νέας Σμύρνης

Η πρόταση περιλαμβάνει μια ψηφιακή πλατφόρμα διαβούλευσης η οποία στηρίζει τον διάλογο για τον σχεδιασμό δράσεων του Δήμου Νέας Σμύρνης που αφορά την ποιότητα παροχής υπηρεσιών, την καθημερινότητα των πολιτών και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες.

ΜΙΤΟΣ

Πρόκειται για μια εφαρμογή που διευκολύνει την αναζήτηση μέσω smart phone ή tablet, προκηρύξεων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου. Η αναζήτηση γίνεται από το ΚΗΜΔΗΣ, που αποτελεί τη βάση δεδομένων των προκηρύξεων που έχουν αναρτήσει οι φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ