TECH

Πώς θα είναι το σχολείο του μέλλοντος

Πώς θα είναι το σχολείο του μέλλοντος
Altschool

Στη Σίλικον Βάλεϊ, υπάρχει το Altschool, το μοναδικό σχολείο που χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα λογισμικά για την εξατομικευμένη εκπαίδευση κάθε μαθητή.

Είναι μια ιδέα που προήλθε από τον Μαξ Βεντίλα, πρώην στέλεχος της Google, όταν έψαχνε ένα κατάλληλο δημοτικό σχολείο για την κόρη του.

«Δεν βρίσκαμε τον κατάλληλο χώρο, ο οποίος θα έχτιζε την προσωπικότητα του παιδιού και θα το προετοίμαζε με εφόδια για το μέλλον. Αντιλαμβάνομαι ότι η δουλειά του εκπαιδευτικού είναι πολύ δύσκολη κυρίως όταν πρέπει να προετοιμάσεις τα παιδιά για τις νέες δεκαετίες που έρχονται», δήλωσε, σύμφωνα με το CNN.

Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού του σύγχρονου σχολείου, πραγματοποιήθηκε με τη δωρεά 133 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι επενδυτές του είναι ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ και η γυναίκα του Πρισνίλα Τσαν, που έδωσαν ένα κομμάτι της περιουσίας τους για αυτό τον σκοπό.

Οι μαθητές έχουν μια «play list», όπου σε εβδομαδιαία βάση τους ανατίθενται 25 εργασίες. Με τη χρήση του Google Chromebook, η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες, που ονομάζονται κάρτες. Η βασική ιδέα είναι ότι με τις κάρτες, ο δάσκαλος βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί και να μάθει περισσότερα, με έναν ευχάριστο τρόπο.

Μπορεί για παράδειγμα να παίξει κάποιο εκπαιδευτικό παιχνίδι στο iPad ή να παρακολουθήσει κάποιο βίντεο. Σε αυτό που διαφέρει, επίσης, το AltSchool από τα παραδοσιακά σχολεία, είναι ότι έχει ανάμεικτες τάξεις, με παιδιά όλων των ηλικιών.

Στο εσωτερικό του σχολείου, υπάρχουν πολλές κάμερες που καταγράφουν μια διδασκαλική ημέρα. Αυτό, όπως υποστηρίζεται και στην επίσημη σελίδα του, βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν τα ενδιαφέροντα των παιδιών και να εξετάζουν την πρόοδό τους, όπως και τυχόν άσχημες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της μέρας.

Την επόμενη σχολική χρονιά, που ξεκινάει το Σεπτέμβριο, το σχολείο θα δεχτεί περίπου 400 παιδιά. Τα δίδακτρά του ανέρχονται στα 25.000 δολάρια το χρόνο. Τα προσόντα που πρέπει να κατέχει ένας εκπαιδευτικός για να προσληφθεί, φαίνεται να είναι αρκετά. Το 2015, 3.000 άτομα έκαναν αίτηση, και από αυτούς, μόλις 24 προσλήφθηκαν.

Το AltSchool, ωστόσο, έχει και τους επικριτές του. Ένας από αυτούς είναι ο Λάρυ Κούμπαν, καθηγητής ιστορίας, του πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κύκλο, δεν είναι κάτι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Έχουν υπάρξει πολλές προηγούμενες προσπάθειες τα ιδιωτικά σχολεία να μετατραπούν σε δημόσια. Από όσο ξέρω, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα».

Ο Βεντίλα, ωστόσο, φαίνεται να είναι απτόητος, πιστεύοντας ότι το μοντέλο της εξατομίκευσης, θα εξαπλωθεί τα επόμενα χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Στους ανθρώπους υπάρχει η τάση να αρέσκονται σε κάτι, όταν υπάρχουν επιλογές, και όχι όταν τους επιβάλλεται να κάνουν κάτι που χρειάζεται». Το ερχόμενο έτος, η έμπνευση του Βεντίλα θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, καθώς η κόρη του θα μπει στην πρώτη τάξη.

Is personalized learning the future of school?
By Dan Simon, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ