TECH

ADAPTIT: Έμφαση στο εξωτερικό και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

ADAPTIT: Έμφαση στο εξωτερικό και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Μεγαλύτερη έμφαση σε διεθνείς συμφωνίες και έργα αλλά και επενδύσεις και προσλήψεις περιλαμβάνουν τα πλάνα της ADAPTIT η οποία εξελίσσεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πλέον εξωστρεφείς εταιρείες της ελληνικής αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της ADAPTIT κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο κύκλος εργασιών για το 2021 θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 11 εκατ. ευρώ το 2020.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Τζαφέρη, πρόεδρο και διεύθυνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο κύριος όγκος της ανάπτυξης αυτής προέρχεται από τη διεύρυνση του πελατολογίου και τα έργα στο εξωτερικό και αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, οπότε ο κύκλος εργασιών εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα χρήση, τα έσοδα από τις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το 25% του κύκλου εργασιών, με στόχο το 2022 το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 30%.

Επιπλέον, για το 2022 το επενδυτικό πλάνο του ομίλου ADAPTIT ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Στο πελατολόγιο της ADAPTIT περιλαμβάνονται οργανισμοί όπως η BUYIN, η κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom & Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Telefonica, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και η Fraport.

Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία έχει συμμετάσχει σε έργα όπως η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη του ΟΑΚΑ από τη WIND Ελλάς και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Όπως επεσήμανε ο Βασίλης Καραβασίλης, εμπορικός διευθυντής της ADAPTIT, οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά και το Internet of Things (IoT), με την εταιρεία να είναι σε διαδικασία ανάπτυξης της δικής της IoT πλατφόρμας. Επιπλέον, ο όμιλος εταιρειών ADAPTIT συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH μέσω της θυγατρικής Telcoserv.

Παράλληλα, η ADAPTIT συμμετέχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα στο δημόσιο τομέα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για ένα μεγάλο έργο στον ΑΔΜΗΕ.

Έμφαση δίνει και σε έργα που αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες όπως το AR, έχοντας εκτενή συνεργασία με την Teamviewer μαζί με την οποία έχει υλοποιήσει μία λύση που αξιοποιούν οι τεχνικοί πεδίου της Cosmote.

Ο όμιλος έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία, μέσω της ADAPTIT Bulgaria, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα. Μάλιστα, στα πλάνα περιλαμβάνεται και η άμεση δημιουργία θυγατρικής στη Γερμανία προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις από τη συνεργασία με την Buyin, από την οποία τα ετήσια έσοδα εκτιμάται πως θα κινηθούν στα επίπεδα στα 15 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την κινεζική Fujian Helios έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος ADAPTIT συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η TeamViewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Η ADAPTIT απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους, έχοντας ενισχύσει την ομάδα της με 30 άτομα κατά τη διάρκεια του 2021, ενώ αντίστοιχος αριθμός προσλήψεων έχει προγραμματιστεί και για το 2022.

Η ADAPTIT είναι ένας όμιλος εταιρειών, που αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων ψηφιακών τεχνολογιών σε μεγάλες εταιρείες από τους χώρους των τηλεπικοινωνιών, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της ενέργειας, του δημοσίου τομέα, των μεταφορών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ο όμιλος προσφέρει λύσεις για τομείς όπως είναι ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, η ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, οι «έξυπνες» πόλεις, οι μεταφορές, η κυβερνοασφάλεια κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ