TECH

H IBM θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα

H IBM θέλει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα
Τα κέντρα υποστηρίζουν έργα τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα με έμφαση σε τομείς όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνεται στα άμεσα πλάνα της IBM, εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Όπως ανέφερε σε συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Σπύρος Πουλίδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα και την Κύπρο, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ακόμη κέντρου αριστείας (center of excellence), το οποίο θα προστεθεί στα δύο υπάρχοντα (έναν στο χώρο των big data και business analytics και το έτερο για συστήματα που χρησιμοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο).

Τα κέντρα αριστείας έχουν δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας καθώς στο μεν κέντρο για τα big data απασχολεί περίπου 60-70 άτομα, ενώ έτερο για τις τραπεζικές εφαρμογές ξεκίνησε μεν πριν από 2 χρόνια με 15 άτομα αλλά το πλάνο είναι να φθάσει στα 100 μέσα στην επόμενη τριετία.

Τα κέντρα υποστηρίζουν έργα τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το επόμενο θα κινείται σε περιοχές στις οποίες επικεντρώνεται η ΙΒΜ όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το hybrid cloud και η κυβερνοασφάλεια.
Όπως τόνισε ο κ. Πουλίδας, η εταιρεία αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά για τη χώρα την ανακοίνωση επενδύσεων τεχνολογικής φύσεως στην περιοχή των data centers.

Ως παράγοντα δημιουργίας περαιτέρω πραγματικής αξίας για τη χώρα, υπό το πρίσμα μιας εθνικής στρατηγικής, η ΙΒΜ θεωρεί την μέγιστη αξιοποίηση τεχνολογιών που βασίζονται σε ανοιχτές πλατφόρμες Hybrid Cloud, ώστε σε συνδυασμό με την αντίστοιχα ευθυγραμμισμένη εκπαιδευτική πολιτική να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίες που θα διαφοροποιούν τη χώρα στο επίπεδο της εξειδίκευσης και της υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το αποτύπωμα μιας τέτοιας αναπτυξιακής προσέγγισης θα είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και οργανισμών, η βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και η εξέλιξη της χώρας σαν ένα σημαντικό τεχνολογικό κέντρο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Η ΙΒΜ είναι από τους «παίκτες» με ένα πολύ ισχυρό πελατολόγιο στην Ελλάδα καθώς έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί έργα στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας. Το 2020 έκλεισε με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 147 εκατ. ευρώ με το ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2019 να διαμορφώνεται στο 10%.

Εξ αυτών περίπου το ένα τέταρτο αφορούσε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας πληροφοριακών υποδομών, έναν τομέα που αποσχίστηκε πρόσφατα δημιουργώντας την Kyndryl. Ο κ. Πουλίδας επεσήμανε ότι η Kyndryl είναι μία ανεξάρτητη εταιρεία που αποτελεί συνεργάτη και πελάτη της IBM και αυτό ισχύει και για την ελληνική αγορά.


Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ο κ. Πουλίδας σημείωσε πως η ΙΒΜ, η οποία απασχολεί άμεσα και έμμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο περίπου 650-700 εργαζόμενους, κινείται ανοδικά, όπως συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό της αύξησης να είναι υψηλό μονοψήφιο.

Μία αυξητική τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με την εταιρεία να δίνει περαιτέρω έμφαση στο να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα να προχωρήσουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ