TECH

Amazon Web Services: Νέα επένδυση στην Ελλάδα από τον αμερικανικό κολοσσό

Amazon Web Services: Νέα επένδυση στην Ελλάδα από τον αμερικανικό κολοσσό
Η Ελλάδα είναι μία από τις 30 τοποθεσίες όπου η Amazon Web Services η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των cloud υπηρεσιών, θα δημιουργήσει ένα local zone Πηγή: AWS

Την παρουσία της στην ελληνική αγορά επιδιώκει να ενισχύσει άμεσα η Amazon Web Services (AWS), η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά  από τις αρχές του 2022 με τη δημιουργία φυσικής υποδομής στο πλαίσιο της καλύτερης υποστήριξης των εγχώριων πελατών της στην Ελλάδα, οι οποίοι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του re:Invent, του παγκοσμίου συνεδρίου της AWS για τους συνεργάτες της που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, ο Werner Vogels, γενικός διευθυντής τεχνολογίας (CTO) του αμερικανικού κολοσσού ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 30 τοποθεσίες όπου η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στο χώρο των cloud υπηρεσιών, θα δημιουργήσει ένα local zone.

Σημειώνεται πως τα local zones είναι φυσικές υποδομές για υποστήριξη και παροχή όλων των cloud υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύς.

Η επένδυση για κάθε local zone εκτιμάται ότι ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η AWS επιλέγει να δημιουργήσει δικές της κτιριακές υποδομές και σε άλλες προτιμά τη «φιλοξενία» σε υφιστάμενο «ουδέτερο» data center.

Η κίνηση αυτή της AWS θεωρείται αρκετά σημαντική καθώς δείχνει ότι για τη θυγατρική της Amazon η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία και ο όγκος των πελατών που ήδη έχει στη χώρα μας είναι τέτοιος που δικαιολογεί μία τέτοια επένδυση. Σημειωτέον πως με τα local zones οι πελάτες της AWS βρίσκονται πιο κοντά στις cloud υποδομές της τελευταίας, γεγονός που βοηθά στη μείωση της απόκρισης (latency) και γενικότερα στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η AWS δημιουργεί local zones εκτός ΗΠΑ. Από τα 30 σημεία, τα 22 θα βρίσκονται στην Ευρώπη και 3 από αυτά στην ανατολική Ευρώπη. Ο χρόνος υλοποίησης δεν ανακοινώθηκε πέραν της αναφοράς ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022.

Εκτός της Ελλάδας στην ανατολική Ευρώπη local zones θα δημιουργηθούν σε Πολωνία και Τσεχία, δύο χώρες όπου η AWS έχει δημιουργήσει τοπικά γραφεία εδώ και αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα το ελληνικό γραφείο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις αρχές του 2021 και παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη με ταχύτατη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτών. Σημειώνεται ότι η AWS άρχισε να ασχολείται ενεργά με την Ελλάδα το 2019 οπότε και προχώρησε στη δημιουργία ενός Amazon CloudFront Edge και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου, η AWS και τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέγραψαν δήλωση στρατηγικής πρόθεσης με αντικείμενο την υποστήριξη της δημιουργίας ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και καινοτόμου διαστημικού κόμβου στην Ελλάδα.

Για την μεγάλη επένδυση της εταιρείας στη χώρα θα έχει αύριο, Παρασκευή, στις 09:30 συνάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη της Amazon Web Services.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι Υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ