TECH

Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην εξέλιξη των τεχνικών επαγγελμάτων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις

Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην εξέλιξη των τεχνικών επαγγελμάτων σε κερδοφόρες επιχειρήσεις

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική επιχειρηματικότητα έρχονται να ανατρέψουν τα διαχρονικά στερεότυπα που αφορούσαν σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Η ραγδαία εξάπλωση της τεχνολογίας και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, έδωσαν περισσότερες δυνατότητες και «έξυπνες» λύσεις στους επαγγελματίες, ώστε να ελιχθούν ευκολότερα στις διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι η μεγάλη ανατροπή αφορά κυρίως στα τεχνικά επαγγέλματα, δηλαδή τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους, τους ψυκτικούς και τους τεχνίτες σε κάθε τομέα, τα οποία συγκαταλέγονται μάλιστα στη λίστα με τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική και ζήτηση.

Μέχρι πρότινος, οι επαγγελματίες τεχνίτες απασχολούνταν αποκλειστικά σε μικροεπιχειρήσεις που στελεχώνονταν από ένα μικρό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο συνήθως δεν ξεπερνούσε τους δύο εργαζόμενους. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν σε ένα περιορισμένο τοπικό δίκτυο, ενώ οι τεχνίτες ήταν πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για μία επείγουσα εργασία, όπως η επισκευή μιας οικιακής βλάβης. Πλέον όμως, ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο λειτουργούσαν οι τεχνικές επιχειρήσεις έχει αναβαθμιστεί, ενώ με την κατάλληλη στήριξη μπορούν να εξελιχθούν σε αναπτυσσόμενες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Κάπου εδώ, βέβαια, προκύπτει το εξής ερώτημα: Τι μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες τεχνίτες για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και συγχρόνως, να αυξήσουν τα κέρδη τους; Να απευθυνθούν στη Νο1 πλατφόρμα εύρεσης επαγγελματιών, δηλαδή το Douleutaras.gr, η οποία στηρίζει έμπρακτα τους επαγγελματίες τεχνίτες σε καθημερινή βάση.

Πώς η «έξυπνη» τεχνολογία παρέχει στους επαγγελματίες μία ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησης

Ένα εμπόδιο που χρειάστηκε να ξεπεράσουν οι επαγγελματίες των τεχνικών επαγγελμάτων, ήταν το γεγονός πως δεν είχαν στη διάθεσή τους τις μεθόδους και τα εργαλεία των σύγχρονων εταιρειών, με αποτέλεσμα να μην έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα της επιχείρησής τους. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στην ασταθή φύση των τεχνικών επαγγελμάτων, τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες διαχειρίζονταν τον χρόνο και τον όγκο των εργασιών που αναλάμβαναν και μεταξύ άλλων, την ελλιπή τεχνολογική υποδομή που δεν τους επέτρεπε να οργανώνουν τα έσοδά τους, ώστε να γνωρίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους.
Σήμερα όμως, το Douleutaras.gr δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες συνεργάτες του να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για τις εργασίες που διαχειρίζονται ανά εβδομάδα και να γνωρίζουν ποια είναι τα πλεονεκτήματα, τα έσοδα και οι δυνατότητες της επιχείρησής τους. Και αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, καθιερώθηκε ως η κορυφαία ελληνική πλατφόρμα εύρεσης επαγγελματιών, απαριθμώντας σήμερα περισσότερους από 4.200 αξιολογημένους επαγγελματίες. Αρκεί να αναφέρουμε πως κάθε εγγεγραμμένος επαγγελματίας (ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κλπ.) έχει μία ψηφιακή βοηθό ως «προσωπική γραμματέα», η οποία τον βοηθά να αξιοποιεί καλύτερα τον χρόνο του, να εστιάζει στους τομείς που παρουσιάζουν περισσότερες ευκαιρίες και να διαχειρίζεται πιο αποδοτικά έναν μεγαλύτερο όγκο εργασιών.

Ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω, είναι εκείνο του Κωνσταντίνου Χαραλάμπους, ο οποίος απασχολείται εδώ και 13 χρόνια στον χώρο των μεταφορών, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπορεί να τον βρει κάποιος μέσα από το Douleutaras.gr. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσες μεταφορές έκανα τον χρόνο, τώρα με το Douleutaras τις κάνω σε έναν μήνα. Ξεκίνησα μόνος μου, τώρα έχω εφτά άτομα προσωπικό και έχω αναπτύξει τον στόλο των φορτηγών μου. Το είχα χρησιμοποιήσει ως πελάτης αρχικά και μου άρεσε. Το παρακολουθούσα, έβλεπα την ανοδική πορεία και ήθελα να είμαι συνεργάτης αυτής της πλατφόρμας». Για τον κ. Χαραλάμπους, μάλιστα, «για να πετύχεις στο Douleutaras.gr, πρέπει να έχεις επαγγελματισμό, τυφλή εμπιστοσύνη και να μην το φοβηθείς».

Μία επαγγελματική σχέση εμπιστοσύνης που δίνει προτεραιότητα στην ανέλιξη των επαγγελματιών

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες τεχνίτες και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της επιχείρησής τους, είναι η δικτύωση και οι ευκαιρίες εργασίας που τους προσφέρει. Ακριβώς επειδή οι περισσότεροι διαθέτουν ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο, το οποίο θέλουν να επεκτείνουν, αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους που θα τους βοηθήσουν να πολλαπλασιάσουν τις εργασίες που αναλαμβάνουν, ώστε να έχουν περισσότερα έσοδα. Και μπορεί μέχρι πρόσφατα η παραδοσιακή μέθοδος «από στόμα σε στόμα» να ήταν εκείνη που συγκέντρωνε πελάτες στην πόρτα ενός καλού επαγγελματία, ωστόσο, στη σύγχρονη πραγματικότητα όπου τα πάντα γίνονται με μερικά «κλικ» μέσα από μία οθόνη, χρειάζεται κάτι παραπάνω.

Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, η Νο1 πλατφόρμα εύρεσης επαγγελματιών, το Douleutaras.gr, δίνει τη λύση, αφού λειτουργεί με προτεραιότητα τη δίκαιη μεταχείριση και την ανέλιξη των συνεργατών της, επιβραβεύοντας τους καλύτερους και δημιουργώντας μαζί τους μία σχέση εμπιστοσύνης, η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη και την κερδοφορία της επιχείρησής τους. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και μέσα από περιπτώσεις όπως εκείνη του Μάρτιν Γκραμπότσκα, ο οποίος εργάζεται 10 χρόνια ως ηλεκτρολόγος, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια συγκαταλέγεται στους συνεργάτες του Douleutaras.gr.

«Στην εποχή που υπήρχε κρίση την ξεπέρασα ομαλά εξαιτίας του Douleutaras.gr. Ήταν πηγή εσόδων. Πλέον υπάρχει τεράστια αύξηση στο πελατολόγιο μου. Μπορεί, δηλαδή, να έρθουν και τρεις με εφτά καινούργιοι πελάτες την ημέρα από το Douleutaras.gr», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «πρέπει να αφιερώνεις στην εργασία τον κατάλληλο χρόνο για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Χρειάζεται να κάνεις ποιοτική δουλειά, να υπάρχει ειλικρίνεια, να “κυνηγάς” τις αξιολογήσεις από τον κάθε πελάτη».
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να σημειώσουμε επίσης ότι μέσω του προγράμματος πιστοποίησης «Σύγχρονη Επιχειρηματικότητα & Ανάπτυξη» του Douleutaras Pros Academy, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Douleutaras.gr δίνει την ευκαιρία στους επαγγελματίες συνεργάτες του να παρακολουθήσουν μία σειρά μαθημάτων σε τομείς όπως οι πωλήσεις, τα οικονομικά και η εξυπηρέτηση πελατών. Και με αυτόν τον τρόπο, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως στηρίζει έμπρακτα τους επαγγελματίες, βοηθώντας τους να διευρύνουν τις επιχειρηματικές τους γνώσεις, να μεγεθύνουν τις επιχειρήσεις τους και να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία τους.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν μέλλον και προοπτική στη χώρα μας. Ακολουθώντας ένα καινοτόμο μοντέλο ηλεκτρονικού επιχειρείν και αξιοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους που διασφαλίζει η πλατφόρμα Douleutaras.gr στους επαγγελματίες συνεργάτες του, στο άμεσο μέλλον πιθανότατα θα εκπλαγούμε από την εξέλιξη που θα παρουσιάσουν πολλές τεχνικές μικροεπιχειρήσεις.