TECH

Η Ε.Ε. κατηγορεί την Google για μονοπωλιακές πρακτικές

Η Ε.Ε. κατηγορεί την Google για μονοπωλιακές πρακτικές

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορούν την εταιρία Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της λειτουργικού για τα κινητά τηλέφωνα Android στις συμφωνίες της με κατασκευαστές τηλεφώνων και άλλους φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων, μετά από έρευνα ενός έτους.

Ένας ανταγωνιστικός τομέας mobile Internet είναι όλο και πιο σημαντικός για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Με βάση την έρευνά μας, μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι με την συμπεριφορά της η Google αρνείται στους καταναλωτές μια ευρύτερη επιλογή των εφαρμογών και υπηρεσιών και εμποδίζει την καινοτομία από άλλους παίκτες», δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Η Google είναι ήδη υπό έλεγχο για την προώθηση των δικών της υπηρεσιών στο διαδίκτυο σε βάρος των ανταγωνιστών. Η υπόθεση αυτή, εξετάζεται από τα τέλη του 2010 και μόλις πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρέωσε την εταιρία με αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 80% των «έξυπνων κινητών» στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο διαθέτουν το λειτουργικό Android.

Τι απαντά η Google

Δήλωση σχετικά με τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε ο Κεντ Γούοκερ, Vice President & General Counsel της Google.

«Το Android έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός αξιόλογου - και το σημαντικότερο, βιώσιμου - οικοσυστήματος, βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε ανοιχτή καινοτομία. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξουμε πώς το Android υποστηρίζει τον ανταγωνισμό και δίνει επιλογές στους καταναλωτές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ