TECH

Apple και Meta ανταγωνίζονται για το ανθρώπινο ταλέντο

Apple και Meta ανταγωνίζονται για το ανθρώπινο ταλέντο
Τα bonus που δόθηκαν υπό τη μορφή μετοχών κινούνταν σε επίπεδα μεταξύ 50 και 180 χιλιάδων δολαρίων. AP/Matthias Schrader,Tony Avelar

Σε «δραστικά» και χωρίς προηγούμενο μέτρα προσφεύγουν ορισμένες εκ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως προκειμένου αφενός να κρατήσουν τους εργαζόμενους τους -ιδίως τους μηχανικούς- αλλά και να καταφέρουν να αποσπάσουν σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό από τον ανταγωνισμό.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τάσης είναι η κίνηση της Apple, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η οποία πριν από μερικές ημέρες έδωσε bonus δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε αρκετούς από τους μηχανικούς της, με στόχο, όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, να σταματήσει την «αφαίμαξη» στελεχών από τη Meta (Facebook).

Τα bonus που δόθηκαν υπό τη μορφή μετοχών κινούνταν σε επίπεδα μεταξύ 50 και 180 χιλιάδων δολαρίων, ενώ η παροχή τους αποτέλεσε έκπληξη για αυτούς που τα έλαβαν ξαφνικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παροχή δεν δημοσιοποιήθηκε, μία ακόμη ένδειξη ότι η κίνηση αυτή είναι αρκετά στοχευμένη.

Πρακτικά, η Apple προσπαθεί να σταματήσει τη διαρροή στελεχών της προς άλλους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου της τεχνολογίας και ιδίως προς τη Meta. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμάται πως τους τελευταίους μήνες οι μηχανικοί που αποχώρησαν από την Apple για να μετακομίσουν στη Meta ανέρχονται σε 100.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, και η Apple έχει κάνει «μεταγραφές» από τη Meta, κυρίως υψηλόβαθμων στελεχών σε τομείς όπως είναι η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality).

Η πρόσφατη πάντως κίνηση της Apple αποτελεί μία σαφή ένδειξη του μεγέθους του ζητήματος που υπάρχει τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες αγορές του πλανήτη καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένους μηχανικούς και developers είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά που υπάρχει.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο με τις μικρές εταιρείες που χάνουν τα στελέχη τους από τους κολοσσούς του κλάδου αλλά ακόμη και οι μεγάλοι «παίκτες» βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο οι μηχανικοί τους να παραμένουν στην εταιρεία για μερικούς μήνες μόνο, καθώς δέχτηκαν πρόταση με πολύ καλύτερες αποδοχές από κάποιον ανταγωνιστή του υφιστάμενου εργοδότη τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ