TECH

Σάλος με το «θαύμα» της Amazon: Η Alexa είπε σε 10χρονη να ακουμπήσει ένα κέρμα σε πρίζα

Σάλος με το «θαύμα» της Amazon: Η Alexa είπε σε 10χρονη να ακουμπήσει ένα κέρμα σε πρίζα
Oλα ξεκίνησαν όταν ένα 10χρονο κορίτσι έδωσε εντολή στην Alexa να την «προκαλέσει» να κάνει κάτι AP Photo/Elaine Thompson, File

Η Alexa, η συσκευή υψηλής τεχνητής νοημοσύνης της Amazon, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί ώστε να προσφέρει συνεχώς βελτιωμένη πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώση.

Ωστόσο πρόσφατα έδωσε μια επικίνδυνη οδηγία σε έναν ανήλικο χρήστη με αποτέλεσμα αυτή να γίνει viral στα social media.

Oλα ξεκίνησαν όταν ένα 10χρονο κορίτσι έδωσε εντολή στην Alexa να την «προκαλέσει» να κάνει κάτι. Η μητέρα της αποκάλυψε την πρόκληση στο Twitter.

«Βάλε τον φορτιστή ενός τηλεφώνου ως την μέση στην πρίζα, και μετά ακούμπησε μια δεκάρα (σ.σ νόμισμα) στα εκτεθειμένα μέταλλα», απάντησε η Alexa.

Τα μέταλλα είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού και εισαγωγή τους σε πρίζες μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροσόκ, πυρκαγιές και βλάβες.

«Κάναμε κάποιες φυσικές προκλήσεις, όπως το να ξαπλώνουμε και να κυλιόμαστε κρατώντας το ένα πόδι, από έναν δάσκαλο (σ.σ. γυμναστή) στο Youtube. Είχε κακό καιρό έξω. Ήθελε απλώς άλλη μία», ανέφερε η μητέρα, προφανώς σοκαρισμένη.

Η επικίνδυνη πρόκληση που είναι γνωστή ως «η πρόκληση της δεκάρας», είχε ξεκινήσει να διαδίδεται στο TikTok και άλλες πλατφόρμες πριν από περίπου έναν χρόνο.

Μετά τη διάδοση της είδησης η Amazon αναγκάστηκε να παρέμβει. «Η εμπιστοσύνη των πελατών είναι στο επίκεντρο όσων κάνουμε και η Alexa είναι σχεδιασμένη για να τους παρέχει ακριβείς, σχετικές και χρήσιμες πληροφορίες», δήλωσε στο CNNi ένας εκπρόσωπος της Amazon.

«Μόλις αντιληφθήκαμε αυτό το σφάλμα, το διορθώσαμε γρήγορα και θα συνεχίσουμε να προάγουμε τα συστήματά μας για να αποτρέψουμε παρόμοιες αποκρίσεις στο μέλλον», ανέφερε ακόμα η δήλωση.

Η τάση, γνωστή ως πρόκληση της δεκάρας, εμφανίστηκε σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το TikTok το 2020.

Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες έχουν προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους της πρόκλησης.

«Μπορεί να έχετε ακούσει για το πείραμα TikTok που περιλαμβάνει έναν φορτιστή κινητού τηλεφώνου, ένα κέρμα και μια πρίζα», είπε ο καπετάνιος Brian Tanner, του Πυροσβεστικού Τμήματος Provo στη Γιούτα, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 από τον λογαριασμό του οργανισμού στο TikTok.

«Σας λέω ότι αυτό είναι επικίνδυνο πράγμα, μην το κάνετε», πρόσθεσε ο Τάνερ.

Amazon's Alexa tells 10-year-old child to touch penny to exposed plug socket, by Sana Noor Haq, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ