TECH

Kaspersky: Εφαρμογές γονικού ελέγχου χρησιμοποιούν ένας στους δύο γονείς

Kaspersky: Εφαρμογές γονικού ελέγχου χρησιμοποιούν ένας στους δύο γονείς
Ανήσυχοι για την ψηφιακή συμπεριφορά των παιδιών τους είναι οι περισσότεροι γονείς που αναζητούν τρόπους για να την διαχειρίζονται και την παρακολουθούν. Pixabay

Ανήσυχοι για την ψηφιακή συμπεριφορά των παιδιών τους είναι οι περισσότεροι γονείς που αναζητούν τρόπους για να την διαχειρίζονται και την παρακολουθούν.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μία νέα μελέτη της Kaspersky, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου και το 45% ελέγχει τακτικά το ιστορικό των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, το 51% των γονέων αναφέρει ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές υπό την επίβλεψη είτε του ενός γονέα (42%) είτε ενός μέλους της οικογένειας (9%).

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα σύγχρονα παιδιά είναι πολύ πιο προηγμένα τεχνολογικά από μικρή ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι ότι έχουν πρόσβαση σε gadget και αποκτούν πρακτική εμπειρία από πολύ μικρότερη ηλικία.

Τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν όλους τους κανόνες της ασφαλούς διαδικτυακής συμπεριφοράς - σταδιακά τους διδάσκονται από τους γονείς τους. Όταν δίνουν σε ένα παιδί ένα gadget, οι γονείς θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των γονέων προσπαθεί να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών για να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η πλειονότητα των γονέων επιδιώκει να ελέγξει τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά (60%), τους ιστότοπους που επισκέπτονται (56%) και τα παιχνίδια που παίζουν (52%). Επιπλέον, το 49% των ερωτηθέντων θέλει να περιορίσει τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο και τις συσκευές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρακολουθώντας τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών, πάνω από τα μισούς γονείς συζητούν για υγιείς ψηφιακές συνήθειες (55%), χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου (48%) και ένα επιπλέον 45% ελέγχει το ιστορικό περιήγησής τους. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (23%) εμπιστεύονται τα παιδιά τους και δεν τα ελέγχουν με κανέναν τρόπο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γονείς και η οικογένεια φέρουν την κύρια ευθύνη για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς των παιδιών στον ψηφιακό χώρο (87%). Πάνω από ένας στους τέσσερις (28%) πιστεύει ότι η ευθύνη αυτή βαραίνει τους δασκάλους και τα σχολεία και το 27% πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν προσωπική ευθύνη.

Προς υποστήριξη αυτής της θέσης, το 90% των γονέων συζήτησαν με τα παιδιά τους τους κανόνες της διαδικτυακής συμπεριφοράς και της ψηφιακής δεοντολογίας. Μόνο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (10%) δεν έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τα παιδιά του.

Η Kaspersky προτείνει πάντως και ορισμένα βήματα προκειμένου οι γονείς να

διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή στο διαδίκτυο:

  • Κατά τη χρήση gadget, τα παιδιά μπορεί να μην έχουν γνώσεις σχετικά με την υγιεινή στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν συζητώντας πιθανά σενάρια με τα παιδιά τους και δίνοντας το παράδειγμα.
  • Είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή γονικού ελέγχου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το παιδί σας και να εξηγήσετε τους λόγους πίσω από τις ενέργειές σας, ώστε να το καταλάβει.
  • Εάν το παιδί σας είναι ενεργός χρήστης κοινωνικών δικτύων και μοιράζεται πολύ περιεχόμενο, θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα της υπερβολικής κοινής χρήσης και του απορρήτου των δεδομένων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ο ένας τον άλλον στα κοινωνικά δίκτυα και να προσπαθήσετε να αποτελέσετε παράδειγμα. Ελέγχετε πάντα τις γεωγραφικές ετικέτες στις φωτογραφίες, βεβαιωθείτε ότι δεν εμφανίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες σε φωτογραφίες ή περιγραφές, ελέγξτε τα σχόλια. Γίνετε εσείς το παράδειγμα για το παιδί σας και δείξτε του πώς να μοιράζεται με ασφάλεια πληροφορίες με συνδρομητές στο διαδίκτυο, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ