TECH

Σε Κορωπί και Σπάτα τα data centers της Microsoft

Σε Κορωπί και Σπάτα τα data centers της Microsoft
Αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας AP Photo/Rick Rycroft

Στην τελική ευθεία προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του δείχνει να μπαίνει το σύμπλεγμα των κέντρων δεδομένων (data center hub) της Microsoft. Ο αμερικανικός κολοσσός κατέθεσε στο Enterprise Greece τον φάκελο προκειμένου το έργο να υπαχθεί στο καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων».

Ο φάκελος είναι προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 23 Ιανουαρίου και από το κείμενο της επιτελικής σύνοψης της επένδυσης προκύπτει ότι τα 3 data centers που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Microsoft, τα δύο εξ αυτών θα βρίσκονται στο δήμο Κρωπίας και το τρίτο στο δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.

Για την υλοποίηση της επένδυσης, η οποία έχει ανακονωθεί από τον Οκτώβριο 2020, έχει δημιουργηθεί ειδική θυγατρική (Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member S.A.) η οποία, μάλιστα, έχει ήδη προχωρήσει στην απόκτηση των απαραίτητων οικοπέδων.

Στην επιτελική σύνοψη δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος επένδυσης πέραν του ότι προβλέπεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των 75 εκατ. ευρώ, όπως απαιτεί ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Πάντως, επισημαίνεται πως η επένδυση θα ανέλθει «σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ». Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μία επένδυση που θα κυμαινόταν σε επίπεδα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 100 νέες θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά την εταιρεία που θα αναλάβει να «τρέξει» την επένδυση, η Microsoft Operations 4733 Hellas είναι θυγατρική της ιρλανδικής θυγατρικής της Microsoft, η οποία συστάθηκε με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ έχουν πιστοποιημένα καταβληθεί σε δύο δόσεις.

Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, επικεφαλής της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ