TECH

Στην Ολλανδία η πρώτη καφετέρια με "drones" αντί σερβιτόρων

Στην Ολλανδία η πρώτη καφετέρια με "drones" αντί σερβιτόρων
Ένα μη επανδρωμένο όχημα, σερβίρει πελάτες στην καφετέρια του πανεπιστημίου Eindhoven University of Technology

Το πρώτο καφέ στον κόσμο που χρησιμοποιεί μικρά drones αντί σερβιτόρων, έχει ήδη ανοίξει σε ολλανδικό πανεπιστήμιο. Πίσω από αυτή την πρωτότυπη ιδέα, βρίσκονται 20 μαθητές, που θέλουν να αποδείξουν ότι ένα μικρό σκάφος θα μπορεί να έχει μια κύρια θέση στη σύγχρονη ζωή.

«Έχει δυνατότητες που είναι χρήσιμες στο ανθρώπινο είδος. Εμείς το βλέπουμε ως το επόμενο κινητό τηλέφωνο. Επιλέγεις τι θέλεις να κάνει και το προγραμματίζεις αντίστοιχα», αναφέρει ο εμπνευστής του έργου Tessie Hartjes, στο AFP.

Το drone, που ονομάζεται “Blue Jay”, μοιάζει με ένα λευκό ιπτάμενο πιατάκι. Έχει δύο φωτάκια για μάτια και αιωρείται σε κάθε τραπέζι, καθώς παίρνει την παραγγελία του πελάτη, ο οποίος επιλέγει από τη λίστα που έχει ο Jay τι θα ήθελε να πιεί. Όταν τα μάτια του γίνονται μπλε και έχουν φορτίσει πλήρως, τότε η παραγγελία είναι έτοιμη.

Το καφέ προσφέρει τέσσερα διαφορετικά αλκοολούχα και μη αλκοολούχα κοκτέιλ, σε μπλε και πράσινο χρώμα, όπως και ο χρωματισμός των ματιών του “σερβιτόρου”.

Τα ποτά επιβιβάζονται και να μεταφέρονται από λαβίδες που βρίσκονται κάτω από τον Jay. Οι φοιτητές θεωρούν ότι οι εναέριες μηχανές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε «λεπτές αποστολές», όπως στο να μεταφέρουν φάρμακα ή ακόμα και να βοηθήσουν στον εντοπισμό διαρρηκτών.

Κάθε drone έχει κόστος περίπου 2.000 ευρώ για να δημιουργηθεί και είναι ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, έχουν στόχο να «δώσουν μια γεύση από το μέλλον». Χάρη στους αισθητήρες και μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, τα μη επανδρωμένα οχήματα μπορούν να πετούν στο εσωτερικό των κτιρίων και να περιηγούνται σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία βασίζονται σε ένα σύστημα GPS.

«Πιστεύουμε ότι μια μέρα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι ένα μέρος της κοινωνίας. Μια μέρα, ένα drone, θα μπορούσε να γίνει ένας φίλος του ανθρώπου», αναφέρει ένας από τους μαθητές στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ