TECH

Σαν σήμερα «ανέβηκε» το πρώτο βίντεο στο YouTube... Θυμηθείτε το

Σαν σήμερα «ανέβηκε» το πρώτο βίντεο στο YouTube... Θυμηθείτε το
YOUTUBE

Τα νούμερα από μόνα τους προκαλούν ίλιγγο. Το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο χρήστες στον κόσμο. Κι όμως, το YouTube μετρά μόλις 11 χρόνια ζωής, καθώς σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου του 2005, «ανέβηκε» στον συγκεκριμένο ιστότοπο το πρώτο βίντεο.

Οι τρεις άνθρωποι που έφεραν ολοκληρωτική επανάσταση σε ό,τι αφορά τα βίντεο στο διαδίκτυο ήταν οι Chad Hurley, Steve Chen, και Jawed Karim, όλοι τους εργαζόμενοι εκείνη την εποχή στην εταιρεία PayPal. Ο πρώτος σπούδαζε Σχέδιο στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, ενώ οι άλλοι δύο, Πληροφορική στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Οι τρεις τους ήταν οι εμπνευστές και ιδρυτές του YouTube. Αυτό, όμως, που συνέβη σαν σήμερα, το 2005 ήταν το «ανέβασμα» του πρώτου βίντεο. Κι υπεύθυνος γι αυτό ήταν ο Καρίμ, ο οποίος επισκέφθηκε με ένα φίλο του, ημέρα Σάββατο, τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια. Στάθηκε μπροστά από τον περιφραγμένο χώρο στον οποίο ζούσαν οι ελέφαντες και κοιτάζοντας προς τον συμμαθητή και φίλο του, Γιάκοφ Λαπίτσκι, είπε στην κάμερα που έγραφε:

«Βρισκόμαστε μπροστά από τους ελέφαντες. Το ωραίο με αυτούς τους τύπους είναι ότι έχουν πολύ, πολύ, πολύ μακριές προβοσκίδες. Κι αυτό είναι πάνω κάτω ότι έχω να πω» ('All right, so here we are in front of the elephants, the cool thing about these guys is that they have really, really, really long trunks, and that's, that's cool. And that's pretty much all there is to say').

Το βίντεο τιτλοφορείται 'Me at the zoo' («Εγώ στον ζωολογικό κήπο»), είναι διάρκειας 18 δευτερολέπτων, χαρακτηρίζεται από την κακή ποιότητα εικόνας και ήχου και σε αυτά τα έντεκα χρόνια έχει περισσότερες από 30 εκατ. προβολές, ενώ το έχουν σχολιάσει πάνω από 210.000 άτομα. Το κυριότερο; Όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα έχει συλλεκτική αξία και ξεχωριστή σημασία για το διαδίκτυο και την εξέλιξή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ