TECH

To Meta δημιουργεί τον ταχύτερο ΑΙ υπερυπολογιστή

To Meta δημιουργεί τον ταχύτερο ΑΙ υπερυπολογιστή
To Meta δημιουργεί τον ταχύτερο ΑΙ υπερυπολογιστή

Μεγαλύτερη έμφαση στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και στην αξιοποίηση των σχετικών λύσεων θέλει να δώσει η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram. Και γι’ αυτό προχωρά με τη δημιουργία του ταχύτερου υπερυπολογιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το χώρο του ΑΙ.

Η δημιουργία του AI Research SuperCluster (RSC), όπως ονομάζεται η υποδομή, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας για το ΑΙ που έχει δημιουργήσει η Meta. Σύμφωνα με την τελευταία το RSC είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές για το χώρο του ΑΙ παγκοσμίως και θα είναι ο ταχύτερος όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του στα μέσα του 2022.
Ήδη, η υποδομή χρησιμοποιείται για τη διαχείριση τεράστιων μοντέλων για το αποκαλούμενο natural language processing (NLP) με τον στόχο να είναι κάποια στιγμή να μπορεί να «τρέχει» μοντέλα με τρισεκατομμύρια παραμέτρους. Σε σχέση με την υπάρχουσα υποδομή της Meta, το RSC αυξάνει έως και 20 φορές -σε συγκεκριμένες περιπτώσεις- τις δυνατότητες που έχει η εταιρεία για να «τρέξει» και να δημιουργήσει νέα μοντέλα και εφαρμογές ΑΙ.

Σύμφωνα με τη Meta, οι ερευνητές της θα μπορούν πλέον να δημιουργούν τεράστια αλγοριθμικά μοντέλα που θα τους επιτρέπουν να αναπτύξουν προηγμένες εφαρμογές ΑΙ που σχετίζονται με τομείς όπως είναι το NLP και η αναγνώριση φωνής μεταξύ άλλων.

Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα μπορούν να δημιουργηθούν ΑΙ συστήματα που θα επιτρέπουν να υπάρξει σε πραγματικό μετάφραση φωνών σε μεγάλα πλήθη ανθρώπων, καθένας από τους οποίους μιλάνε διαφορετική γλώσσα, επιτρέποντας τους να συνεργάζονται χωρίς πρόβλημα σε ένα έργο ή να παίζουν ταυτόχρονα ένα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας.

Πρακτικά, η Meta εκτιμά πως η συγκεκριμένη υποδομή θα της επιτρέψει να δημιουργήσει τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την επόμενη πλατφόρμα υπολογιστικής, η οποία, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, είναι το αποκαλούμενο metaverse. Έναν χώρο όπου το ΑΙ θα διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ