TECH

Τρεις ημέρες πετούσε το ηλιακό αεροσκάφος Solar impulse

Τρεις ημέρες πετούσε το ηλιακό αεροσκάφος Solar impulse
Twitter

Μετά από ένα «καθαρό» ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων πάνω από τον Ειρηνικό, χωρίς ούτε μία σταγόνα υγρού καύσιμου, το πρωτοποριακό ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse προσγειώθηκε στην Καλιφόρνια.

Όπως δήλωσε στο CNN ο Ελβετός εξερευνητής και ψυχίατρος, Μπέρτραντ Πίκαρντ, «είμαστε στο ξεκίνημα μίας νέας εποχής. Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι το σήμερα. Οι καθαρές τεχνολογίες υπάρχουν και μπορούν να κάνουν το αδύνατο».

Το Solar Impulse ξεκίνησε το ταξίδι του τον Μάρτιο του 2015 από το Αμπού Ντάμπι. Με ενδιάμεσες στάσεις το Ομάν, την Ινδία, την Μιανμάρ και την Κίνα, διέσχισε την ασιατική ήπειρο και έφτασε στην Ιαπωνία. Από εκεί πετώντας για πέντε συνεχόμενες ημέρες έφτασε στη Χαβάη, όπου οι μπαταρίες του αεροσκάφους υπερθερμάνθηκαν με συνέπεια να χρειαστούν πολύμηνες εργασίες επιδιόρθωσης της βλάβης. Το εγχείρημα έτυχε της σημαντικής στήριξης από δωρητές, οι οποίοι προσέφεραν 20 εκατομμύρια δολάρια.

Επόμενος σταθμός είναι η Νέα Υόρκη τον Ιούνιο και από εκεί το πέρασμα του Ατλαντικού για την Ευρώπη.

Τελικός στόχος είναι να επιστρέψει στο Αμπού Ντάμπι. Το Solar Impulse κινείται με μέση ταχύτητα 70 χιλ./ώρα.

Το άνοιγμα των φτερών του αγγίζει τα 72 μέτρα, περίπου όσο και ενός Airbus A380. Το βάρος του όμως είναι μόλις 2.300 κιλά, όσο περίπου ζυγίζει ένα τζιπ 4χ4 και 150 φορές μικρότερο ενός μεγάλου επιβατικού αεροσκάφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ