TECH

Εξασφαλίζοντας την κυβερνοασφάλεια στην τηλεργασία

Εξασφαλίζοντας την κυβερνοασφάλεια στην τηλεργασία

Η στροφή ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων προς το μοντέλο της τηλεργασίας ήρθε για να μείνει. Η πανδημία της COVID-19 έπαιξε μεν καταλυτικό ρόλο στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου μοντέλου, όμως πολλές επιχειρήσεις είδαν ότι η τηλεργασία μπορεί να λειτουργήσει με αποδοτικό τρόπο και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις να δώσει και πρακτικές λύσεις όσον αφορά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Με την τηλεργασία όμως έρχονται και σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που την αξιοποιούν. Η πιο σημαντική πρόκληση έχει να κάνει με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Ούτως ή άλλως, οι κυβερνοαπειλές αποτελούσαν έναν διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Όμως, μέχρι πριν από δύο χρόνια, μία εταιρεία μπορούσε να περιορίσει το ρίσκο επενδύοντας στην προστασία των δικών της υποδομών από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι συνδέονταν εντός των «ορίων» της επιχείρησης. Τώρα, αυτό έχει αλλάξει και οι κίνδυνοι αυξάνονται, δεδομένου ότι το επίπεδο κυβερνοπροστασίας σε οικιακά ή δημόσια δίκτυα είναι σαφώς χαμηλότερο. Και αυτό εγκυμονεί κινδύνους.

Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι κρίσιμο, όπως είναι προφανές, αλλά δεν είναι και εύκολο να επιλυθεί. Πρακτικά, οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης θα πρέπει να χρησιμοποιούν μία εφαρμογή που θα τους επιτρέπει οπουδήποτε και αν βρίσκονται να συνδέονται με εύκολο και γρήγορο τρόπο. Μία εφαρμογή την οποία ο χρήστης να εγκαθιστά απλά και για τη σύνδεση του στο εταιρικό δίκτυο να απαιτείται απλά να πατήσει ένα πλήκτρο. Και από την άλλη πλευρά, η λύση που θα επιλεγεί θα πρέπει να μπορεί να εγκατασταθεί στην εταιρική υποδομή πολύ γρήγορα, να είναι εύκολα διαχειρίσιμη από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης και επιπλέον να μπορεί να υποστηρίξει έναν μεγάλο αριθμό χρηστών. Και φυσικά το κόστος να μην είναι απαγορευτικό.

Η λύση που προτιμούν οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι αυτή του VPN (virtual private network). Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, το ζήτημα με πολλές από τις λύσεις VPN είναι πως πρόκειται για εφαρμογές που είναι δύσχρηστες για τους εργαζόμενους και δύσκολα διαχειρίσιμες από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Αυτό έχει πλέον αλλάξει, με κατασκευαστές όπως η Hewlett Packard Enterprise (HPE) , να ακολουθούν μία διαφορετική προσέγγιση, με τις λύσεις Aruba Remote Access που προτείνουν στις επιχειρήσεις. H HPE, όπως εξηγεί ο Μελέτης Φλεβαράκης, Presales Consultant της εταιρείας για την Ελλάδα, ακολουθεί μία προσέγγιση με τις Aruba λύσεις που δίνει έμφαση στην εύκολη και γρήγορη υλοποίηση της αλλά και στον τομέα της ευχρηστίας. Όσον αφορά στο επίπεδο της ασφάλειας που προσφέρει, η λύση Aruba ακολουθεί το μοντέλο του Zero Trust Security. «Δηλαδή, δεν εμπιστευόμαστε τίποτα και ελέγχουμε τα πάντα» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φλεβαράκης.

Η υλοποίηση είναι εύκολη καθώς μία επιχείρηση τοποθετεί ένα gateway, όπως αποκαλούνται αυτού του είδους οι συσκευές, το οποίο εγκαθίσταται μέσα από την κεντρική cloud πλατφόρμα Aruba Central και με αυτό τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα να ελέγχει όλο το δίκτυο της εταιρείας απομακρυσμένα. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι δεν έχουν παρά να «κατεβάσουν» την εφαρμογή VPN, η οποία αποκαλείται Aruba VIA (Virtual Intranet Access), να συνδεθούν με το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους και να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση με ασφάλεια σε όλες τις εσωτερικές εφαρμογές της εταιρείας. Το VIA είναι διαθέσιμο για όλα τα λειτουργικά συστήματα, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν!

Οι λύσεις Aruba χρησιμοποιούνται από έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις οι οποίες είναι κάθε μεγέθους, όπως διευκρινίζει ο κ. Φλεβαράκης, δεδομένου ότι ένα από τα μεγάλα ατού της λύσης είναι πως το κόστος κινείται σε πολύ λογικά επίπεδα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες που προσφέρει και τον εξαιρετικά μεγάλο βαθμό ευχρηστίας. Μάλιστα, είναι από τις προτάσεις που προσφέρουν μεγάλη ευελιξία όσον αφορά την προσθήκη νέων χρηστών με το κόστος να παραμένει σταθερά οικονομικό. Χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και ενισχύουν διαρκώς το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Το Aruba Central δεν περιορίζεται μόνο σε υπηρεσίες ‘Remote Access’, αλλά αποτελεί μια ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης ολόκληρης της δικτυακής υποδομής (ασύρματης, ενσύρματης, SD-WAN & Security) από μια κοινή πλατφόρμα, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα να εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται προβλήματα συνδεσιμότητας ή ‘εμπειρίας του χρήστη’ πριν αυτά προκύψουν.

Ένα άλλο σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι πως η HPE/Aruba βρίσκεται τα τελευταία 16 συνεχόμενα χρόνια, στην κορυφή της κατάταξης της Gartner, εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στο χώρο της αξιολόγησης λύσεων πληροφορικής, όσον αφορά τις υποδομές ασύρματης/ενσύρματης δικτύωσης. Πρακτικά, όπως τονίζει ο κ. Φλεβαράκης, η επιχείρηση που θα επιλέξει Aruba θα αποκτήσει μία κορυφαία λύση Remote Access που θα προσφέρει έναν εύχρηστο τρόπο στους εργαζόμενους της να έχουν ασφαλή πρόσβαση στα αρχεία και τις εφαρμογές τους με το κόστος να είναι ιδιαίτερα οικονομικό. Ένας συνδυασμός που στην εποχή μας είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Enet Solutions-Logicom, διανομέα των προϊόντων της HPE.