TECH

ΗΠΑ: Ο Έλον Μασκ ενεργοποίησε την διαδικτυακή υπηρεσία Stralink στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Ο Έλον Μασκ ενεργοποίησε την διαδικτυακή υπηρεσία Stralink στην Ουκρανία
Ο όμιλος SpaceX του Έλον Μασκ ανταποκρίθηκε στο αίτημα Ουκρανού αξιωματούχου, ενεργοποιώντας την υπηρεσία παροχής ίντερνετ, μέσω δορυφόρου (Tobias Schwarz/dpa via AP)

Ο όμιλος SpaceX του δισεκατομμυριούχου, Έλον Μασκ, ενεργοποίησε την υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στην χθεσινή έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ζητούσε βοήθεια από τον μεγιστάνα.

Σύμφωνα με τον όμιλο SpaceX, η εταιρεία έλαβε την απόφαση να στείλει εξοπλισμό στη χώρα.

«Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ΄οδόν», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε αποδοκιμάσει τον δισεκατομμυριούχο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από αυτόν να προμηθεύσει στην Ουκρανία σταθμούς Starlink.

«Όσο προσπαθείτε να εποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Μπορεί οι πύραυλοί σας να προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, όμως οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς αμάχους! Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink», έγραψε το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τον ψηφιακό τομέα.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τον Έλον Μασκ να προτρέψει «τους Ρώσους που έχουν σώας τα φρένας» να εναντιωθούν στην κυβέρνησή τους.

Η SpaceX εκτόξευσε την Παρασκευή ένα δεύτερο φορτίο περίπου 50 δορυφόρων Starlink προκειμένου να παράσχουν μια σύνδεση ίντερνετ σε πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς οι χρήστες στην Ουκρανία είχαν τη δυνατότητα στο έδαφος να λάβουν την υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ