TECH

MWC 2022: Tα επόμενα laptop θα «αντέχουν» όσο τα smartphones

MWC 2022: Tα επόμενα laptop θα «αντέχουν» όσο τα smartphones
Tα επόμενα laptop θα «αντέχουν» όσο τα smartphones

Αποστολή στη Βαρκελώνη

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο χώρο των φορητών υπολογιστών είναι η… αντοχή της μπαταρίας, η οποία είναι πολύ μικρότερη αν συγκριθεί με την αντίστοιχη που συναντάμε στα smartphones. Όμως, είναι ένα ζήτημα που ενδεχομένως να λυθεί σχετικά σύντομα αν οι προσπάθειες που γίνονται από εταιρείες όπως η Qualcomm και η Lenovo στεφθούν με επιτυχία.

Στο φετινό MWC Barcelona, η Lenovo ανακοίνωσε το ThinkPad X13s, έναν φορητό υπολογιστή 13,3 ιντσών, ο οποίος χρησιμοποιεί ως επεξεργαστή τον Snapdragon 8cx Gen 3 της Qualcomm. Έναν επεξεργαστή που βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM, την οποία συναντάμε στα chipsets που χρησιμοποιούν για τα smartphones και τα tablets με Android αλλά και στους επεξεργαστές που έχει αναπτύξει η Apple για τους MacBook μοντέλα της. Το αποτέλεσμα της χρήσης του Snapdragon 8cx Gen 3 είναι ότι ο συγκεκριμένος φορητός υπολογιστής της Lenovo προσφέρει τη δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας έως 28 ώρες χωρίς να χρειάζεται να συνδεθεί σε φορτιστή!

Η αποκαλούμενη στροφή προς την αξιοποίηση της ARM αρχιτεκτονικής και για το χώρο των Windows υπολογιστών είναι μία τάση που περιμένουμε να δούμε εδώ και αρκετά χρόνια με τον Cristiano Amon, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qualcomm να δηλώνει ότι είναι «αναπόφευκτη». Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το συγκεκριμένο laptop προσφέρει τη δυνατότητα για συνεχή σύνδεση καθώς ενσωματώνει και δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5G, τότε είναι προφανές ότι αν η συγκεκριμένη συνεργασία στεφθεί με επιτυχία και το εν λόγω μοντέλο αποδειχθεί επαρκές και όσον αφορά στις επιδόσεις του, τότε το παράδειγμα της Lenovo είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τους φορητούς υπολογιστές. Σημειωτέον πως το ThinkPad X13s αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στο β’ τρίμηνο του 2022 με την τιμή του, τουλάχιστον όσον αφορά στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, να ξεκινά από τα 1399 ευρώ, όπως αναφέρεται τουλάχιστον στην ανακοίνωση της Lenovo.

WiFi 7

Η Qualcomm είχε αρκετές ακόμη ανακοινώσεις με μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες για το ευρύ κοινό να είναι πάντως εκείνη σχετικά με το WiFi 7. Ο αμερικανικός κολοσσός έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται για να παρουσιάσει στο δεύτερο μισό του 2022 το πρώτο chipset που θα υποστηρίζει την επόμενη γενιά του WiFi, όπου οι ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 5,8 Gbps!

Το τέλος και της κονσόλας;

Σύμφωνα με τον κ. Amon, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε υπηρεσίες και εφαρμογές. Ανέφερε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες streaming έδωσαν τη χαριστική βολή στο DVD πριν από μερικά χρόνια και τώρα αναμένει να δούμε κάτι αντίστοιχο και σε άλλες περιοχές. Όπως για παράδειγμα στο gaming, όπου υποστήριξε ότι «η επόμενη κονσόλα ίσως να είναι η τελευταία παιχνιδομηχανή που θα δούμε». Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξουν διάφορες εξελίξεις σε επίπεδο hardware των φορητών συσκευών και όσον αφορά στο 5G. Γι’ αυτό και η Qualcomm αρχίζει να εισέρχεται σε μία ευρεία γκάμα κατηγοριών συσκευών που καλύπτει έναν ευρύ χώρο από τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) μέχρι αυτοκίνητα κάνοντας λόγο για ένα ψηφιακό σασί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ