TECH

Απάτες με πρόσχημα τη βοήθεια στην Ουκρανία εντόπισε η ESET

Απάτες με πρόσχημα τη βοήθεια στην Ουκρανία εντόπισε η ESET
Την προσοχή των χρηστών του Διαδικτύου για sites που έχουν ως στόχο να εξαπατήσουν ανθρώπους που θέλουν να συνεισφέρουν στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία εφιστά η ESET

Την προσοχή των χρηστών του Διαδικτύου για sites που έχουν ως στόχο να εξαπατήσουν ανθρώπους που θέλουν να συνεισφέρουν στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία εφιστά η ESET, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET εντόπισαν αρκετά websites που κάνουνε συναισθηματικές αλλά ψεύτικες εκκλήσεις για αλληλεγγύη προς το λαό της Ουκρανίας ή προτρέπουν το κοινό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αμυντικών προσπαθειών της χώρας.

Αυτές οι ιστοσελίδες διατυπώνουν πολύ ασαφείς ισχυρισμούς σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθεί η «βοήθεια». Με μια προσεκτικότερη έρευνα μπορεί κανείς να διαπιστώσει σχετικά εύκολα ότι καμία από αυτές δεν αντιπροσωπεύει κάποια νόμιμη οργάνωση.

Σύμφωνα με την ESET, στις ιστοσελίδες που πρέπει να αποφύγετε να δώσετε τα χρήματα σας περιλαμβάνονται sites όπως τα:

  • help-for-ukraine[.]eu
  • tokenukraine[.]com
  • supportukraine[.]today
  • ukrainecharity[.]gives
  • ukrainesolidarity[.]org
  • ukraine-solidarity[.]com
  • saveukraine[.]today

Η γνωστή εταιρεία κυβερνοασφάλειας σημειώνει ακόμη ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις συναισθηματικές εκκλήσεις για βοήθεια που μπορεί να φτάσουν στο email μας. Επίσης, κυκλοφορούν στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλα παρόμοια τεχνάσματα που αποσκοπούν στο να κάνουν τα θύματα να δωρίσουν Bitcoin.

Σε γενικές γραμμές, στην εποχή των συνεχιζόμενων κυβερνοεπιθέσεων κατά ουκρανικών στόχων, μπορεί να είναι δύσκολο να επαληθεύσετε τις πληροφορίες.

Αν θέλετε να βοηθήσετε μέσω κάποιας δωρεάς, αυτές είναι οι 7 συμβουλές που μας δίνουν οι ειδικοί της ESET για το πώς να κάνετε κάτι τέτοιο με ασφάλεια:

  1. Ελέγξτε προσεκτικά πριν δώσετε χρήματα - είναι καλύτερο να επιλέξετε γνωστούς οργανισμούς που έχουν κάποια παρουσία ή συνεργάτες στην Ουκρανία.
  2. Δωρίστε τα χρήματά σας μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης ή απευθυνθείτε απευθείας στη φιλανθρωπική οργάνωση για οδηγίες.
  3. Να είστε επιφυλακτικοί σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων ή αποστολής δωροκαρτών. Συνήθως, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις δε ζητούν τέτοιου είδους "δωρεές".
  4. Μην να κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην κατεβάζετε συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φαίνονται περίεργα και κυρίως που προέρχονται από άγνωστες πηγές. Μπορεί να προσπαθήσουν να σας παρασύρουν ώστε να κατεβάσετε άθελά σας κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.
  5. Για την ακρίβεια, να είστε επιφυλακτικοί ακόμη και με μηνύματα από αξιόπιστες πηγές, εκτός αν επαληθεύσετε ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό. Για να το κάνετε αυτό, επικοινωνήστε με την εν λόγω πηγή με άλλο μέσο από αυτό με το οποίο το λάβατε, π.χ. τηλεφωνικά αν το λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ.
  6. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν μια φιλανθρωπική οργάνωση, εκτός αν επαληθεύσετε ότι ο οργανισμός είναι νόμιμος. Ο φίλος που το συστήνει μπορεί να μην έχει κάνει την έρευνά του και ο αριθμός των likes σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν λέει πολλά για τη νομιμότητά της.
  7. Μην ενδίδετε σε αδικαιολόγητη πίεση - οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης για να σας πιέσουν να κάνετε δωρεά (κοινωνική μηχανική).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ