TECH

Accenture: Η επόμενη γενιά του Διαδικτύου θα έχει το metaverse στο επίκεντρο

Accenture: Η επόμενη γενιά του Διαδικτύου θα έχει το metaverse στο επίκεντρο
Ένα διαφορετικό μέλλον προβλέπει η τελευταία μελέτη της Accenture για το χώρο της τεχνολογίας

Ένα διαφορετικό μέλλον όπου μία σειρά από τεχνολογίες, οι οποίες έχουν αρχίσει ήδη να συγκλίνουν, για να αναδιαμορφώσουν τις ανθρώπινες εμπειρίες προβλέπει η τελευταία μελέτη της Accenture για το χώρο της τεχνολογίας.

Στο Accenture Technology Vision 2022 γίνεται λόγος για το «Metaverse Continuum», ένα φάσμα ψηφιακών κόσμων, πραγματικοτήτων και επιχειρηματικών μοντέλων που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος λειτουργεί και αλληλεπιδρά.

Το metaverse αποτελεί την τελευταία τάση σε παγκόσμιο επίπεδο μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της Meta (σ.σ. η νέα ονομασία του ομίλου του Facebook), όμως, η Accenture στις δικές της προβλέψεις εκτιμά πως οι επιχειρήσεις είναι αυτές που θα δώσουν τον τόνο και ήδη έχουν αρχίσει να αξιοποιούν μία σειρά από τεχνολογίες όπως είναι η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), το blockchain, τα ψηφιακά δίδυμα (digital twins) και το edge computing.

Η Accenture κάνει λόγο στη νέα μελέτη της για την επόμενη γενιά του διαδικτύου, η οποία ήδη υλοποιείται και φέρνει ένα νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε βιώσει μέχρι σήμερα. Και πρακτικά θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να υλοποιήσουν σχετικές στρατηγικές προκειμένου να μη μείνουν πίσω. Σημειωτέον πως η Accenture ανακοίνωσε τη δημιουργία του Accenture Metaverse Continuum Business Group προκειμένου να υποστηρίξει τους οργανισμούς να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης, η οποία έχει τίτλο «Meet Me in the Metaverse: The Continuum of Technology and Experience Reshaping Business», αυτό που επισημάνθηκε αρκετές φορές είναι ότι ήδη υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως είναι το AR, η εικονική πραγματικότητα και η δημιουργία digital twins προκειμένου να δοκιμάσουν νέα προϊόντα και λύσεις, όπως και για να προσφέρουν νέες εμπειρίες στους πελάτες τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Mars, η οποία, σε συνεργασία με την Accenture και τη Microsoft, χρησιμοποιεί digital twins προκειμένου να μειώσει τη σπατάλη πόρων, να αυξήσει την ταχύτητα και να δώσει τη δυνατότητα στους συνεργάτες της να λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η Mars επεκτείνει τώρα αυτήν την ιδέα στην ανάπτυξη προϊόντων με ψηφιακές προσομοιώσεις που συνυπολογίζουν τη μεταβλητότητα, όπως το κλίμα και έκτακτα γεγονότα, και επιτρέπουν μεγαλύτερη ορατότητα από το σημείο παραγωγής έως τον τόπο κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η Accenture απευθύνθηκε σε περισσότερα από 4.600 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων από 23 κλάδους και 35 χώρες. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το 71% των στελεχών πιστεύει ότι το metaverse θα έχει θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό τους, ενώ το 42% θεωρεί ότι θα προκαλέσει μια ριζική αλλαγή ή μεταμόρφωση.

Η έκθεση Accenture Technology Vision 2022 προσδιορίζει τέσσερις βασικές τάσεις που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι οργανισμοί:


WebMe: Putting the Me in Metaverse – Οι επιχειρηματικές στρατηγικές έχουν αναπτυχθεί για το διαδίκτυο του σήμερα, έναν ψηφιακό κόσμο όπου οι πλατφόρμες συχνά στερούνται διαλειτουργικότητας και φορητότητας δεδομένων. Το Metaverse και το Web3 είναι σε θέση να αναδιαμορφώσουν το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, αντί να αποτελεί μια συλλογή ετερόκλητων sites και εφαρμογών, το metaverse θα μας οδηγήσει σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον, στο οποίο η μετακίνηση από το ένα «μέρος» στο άλλο θα είναι τόσο απλή όσο το περπάτημα από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Το 95% των στελεχών πιστεύει ότι οι μελλοντικές ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να προσφέρουν ολοκληρωμένες εμπειρίες, επιτρέποντας τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων των πελατών σε διαφορετικές πλατφόρμες και χώρους.


• Programmable World: Our Planet, Personalized – Καθώς εξελίσσονται οι τεχνολογίες όπως το 5G, το ambient computing, η επαυξημένη πραγματικότητα και τα έξυπνα υλικά, τα ψηφιακά περιβάλλοντα θα υφαίνονται όλο και περισσότερο στον ιστό του φυσικού μας κόσμου.

Αυτά τα περιβάλλοντα θα αναδιαμορφώσουν όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσεγγίζουν τους διάφορους κόσμους, αλλά και θα επαναπροσδιορίσουν οτιδήποτε είναι οικοδομημένο σε αυτούς, το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται και αλληλεπιδρούν και τον έλεγχο που έχουν επάνω σε αυτούς.

Μάλιστα, το 92% των στελεχών συμφωνεί ότι οι κορυφαίοι οργανισμοί θα ωθήσουν τα όρια του εικονικού κόσμου για να τον κάνουν πιο πραγματικό, αυξάνοντας την ανάγκη για διαρκή και απρόσκοπτη πλοήγηση μεταξύ των ψηφιακών και φυσικών κόσμων.


• The Unreal: Making Synthetic, Authentic – Οι επιχειρήσεις και τα περιβάλλοντα υποστηρίζονται όλο και περισσότερο από δεδομένα που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και αντικατοπτρίζουν πειστικά τον φυσικό κόσμο.

Πλέον, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές κατευθύνονται από το να εξετάζουν τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο στο τι είναι αυθεντικό—όχι μόνο όσον αφορά το περιεχόμενο και τους αλγόριθμους μιας εταιρείας αλλά ολόκληρου του brand της.

Με τον εικονικό κόσμο να γίνεται πραγματικότητα, τώρα είναι η στιγμή για τις ηγετικές ομάδες να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους. Ήδη, το 96% των στελεχών αναφέρει ότι οι οργανισμοί τους έχουν δεσμευτεί για τον έλεγχο της προέλευσης των δεδομένων τους και την ουσιαστική αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.


• Computing the Impossible: New Machines, New Possibilities – Η εμφάνιση μιας νέας κατηγορίας μηχανών δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς σε όλους τους κλάδους να διευρύνουν τα όρια του εφικτού.

Μηχανές όπως οι κβαντικοί υπολογιστές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επιλύουν προβλήματα που μπορεί έως τώρα να ήταν πολύ δαπανηρά, αναποτελεσματικά ή εντελώς αδύνατα για τους παραδοσιακούς υπολογιστές.

Συνεπώς, καθώς οι «μεγάλες προκλήσεις» μετατρέπονται σε συμβατικά προβλήματα, ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται, παρέχουν αξία και συνεργάζονται θα αλλάξει ριζικά.

Σχεδόν όλα τα στελέχη (94%) συμφώνησαν ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία των οργανισμών τους θα εξαρτηθεί από την αξιοποίηση της επόμενης γενιάς υπολογιστών για την επίλυση φαινομενικά δυσεπίλυτων προκλήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ