TECH

Εκτός λειτουργίας ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN μετά από βραχυκύκλωμα

Εκτός λειτουργίας ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN μετά από βραχυκύκλωμα
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN (φωτογραφία αρχείου) EPA/EPA/LAURENT GILLIERON

Φρένο στο μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα του κόσμου, έβαλε μια... νυφίτσα! Το μικροσκοπικό ζωάκι, προκάλεσε βραχυκύκλωμα κι έθεσε εκτός λειτουργίας τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN, στη Γενεύη, δαγκώνοντας κάποια από τα καλώδιά του.

Όπως αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα του CERN, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων έμεινε χωρίς ρεύμα, καθώς το μικρόσωμο ζωάκι αποπειράθηκε να... μασήσει τα καλώδια ενός μετασχηματιστή 66 kilovolt.

Η νυφίτσα έκοψε τα καλώδια με τα δόντια της, και βρήκε... άδοξο θάνατο από το ηλεκτρικό ρεύμα που τη διαπέρασε, ενώ κατάφερε να θέσει εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα του κόσμου.

cern

«Είχαμε κάποια προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του CERN, Αρνό Μαρσολιέ, προσθέτοντας πως «υπάρχουν υποψίες ότι αυτά οφείλονται σε ένα μικρό ζώο». Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού New Scientist, ο Μαρσολιέ είπε ακόμη ότι θα χρειαστούν μερικές μέρες για να αποκατασταθεί η λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, λέγοντας ότι ο εξοπλισμός δεν έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επισκευαστούν σύντομα.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιο ζώο που προκαλεί προβλήματα στο CERN, καθώς το 2009 πάλι μια διακοπή ηλεκτροδότησης στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων είχε αποδοθεί σε ένα πουλί, που έριξε ένα μικροσκοπικό κομμάτι ψωμιού στο σύστημα. Ο Αρνό Μαρσολιέ βέβαια, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο περιστατικό ως έναν μύθο που κυκλοφόρησε στα εργαστήρια, καθώς τονίζει πως στην πραγματικότητα ποτέ κανείς δεν έμαθε τι είχε προκαλέσει εκείνη τη βλάβη. «Αυτό το ατύχημα όμως δείχνει πως τίποτα δεν είναι απίθανο. Βρισκόμαστε στην εξοχή, υπάρχουν άγρια ζώα», είπε με νόημα ο Μαρσολιέ.

Σημειώνεται ότι πριν τεθεί εκτός λειτουργίας, στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων γίνονταν δοκιμές, καθώς σύντομα επρόκειτο να αρχίσουν ξανά οι συγκρούσεις πρωτονίων, μετά τις εργασίες αναβάθμισης του χειμώνα.

Οι ερευνητές του CERN επιδίδονται στο «κυνηγητό» ενός μυστηριώδους σωματιδίου, το οποίο αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχει θα είναι το βαρύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις το σωματίδιο αυτό ζυγίζει 780 gigaelectronvolts.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ