TECH

Intracom Telecom: Το πλάνο για την περαιτέρω παγκόσμια επέκταση της

Intracom Telecom: Το πλάνο για την περαιτέρω παγκόσμια επέκταση της
«Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η εταιρεία επενδύει στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης και καινοτομούμε διαρκώς» σημειώνει στο CNN Greece ο Kartlos Edilashvili

Η ενίσχυση της παρουσίας της σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η ανάπτυξη νέων προϊόντων, τόσο στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για ασύρματα δίκτυα όσο και σε νέους τομείς όπως είναι αυτός της «έξυπνης» ενέργειας, είναι ορισμένοι από τους βασικούς πυλώνες του πλάνου της Intracom Telecom για τα επόμενα χρόνια.

«Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η εταιρεία επενδύει στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης και καινοτομούμε διαρκώς» σημειώνει στο CNN Greece ο Kartlos Edilashvili, διευθύνων σύμβουλος της Intracom Telecom, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» παγκοσμίως στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, συστημάτων point-to-multipoint, για ασύρματα δίκτυα, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας αλλά όχι και τον μόνο.

Από τις αρχές του 2015 μοναδικός μέτοχος της Intracom Telecom είναι η Intracom Middle East FZE, η οποία έχει μεν την έδρα της στο Ντουμπάι αλλά ελέγχεται από ένα οικογενειακό επενδυτικό fund που με τη σειρά του έχει έδρα στην Ελβετία. Όπως, πάντως, τονίζει ο κ. Edilashvili «η Intracom Telecom είναι μία 100% ελληνική εταιρεία».

Έμφαση στην καινοτομία

Σύμφωνα με τον κ. Edilashvili, ο οποίος κατάγεται από τη Γεωργία αλλά διαθέτει μία μεγάλη διεθνή εμπειρία, ένα από τα μυστικά της πετυχημένης πορείας της Intracom Telecom είναι η έμφαση στην καινοτομία και οι άνθρωποι που στελεχώνουν την εταιρεία. «Μου αρέσει να συνεργάζομαι με τους Έλληνες γιατί η κουλτούρα σας είναι πιο κοντά στη δική μου» σημειώνει ο επικεφαλής της Intracom Telecom.
Σημειώνεται ότι η Intracom Telecom απασχολεί περισσότερους από 1700 εργαζόμενους, εκ των οποίων περίπου οι 1200 εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 23% των εργαζομένων είναι στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D), ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα που συναντά κανείς σε μία ελληνική εταιρεία, ιδίως αυτού του μεγέθους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Intracom Telecom, οι επενδύσεις της εταιρείας σε R&D το 2021 ανήλθαν στα 15,8 εκατ. ευρώ.

Η Intracom Telecom έχει παρουσία σε 17 χώρες, διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στην αγορά των τηλεπικοινωνιών υποστηρίζοντας περισσότερους από 100 μεγάλους πελάτες σε πάνω από 70 χώρες. Στα πλάνα της Intracom Telecom είναι η άμεση επέκταση και σε άλλες χώρες έχοντας ως ατού την ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τα ασύρματα δίκτυα πρόσβασης στις συχνότητες 24-29 GHz που χρησιμοποιούν την τεχνολογία point-to-multipoint (μετάδοση από ένα σημείο προς πολλαπλά σημεία). «Η εταιρεία πήρε μία στρατηγική απόφαση πριν από 10 χρόνια να επενδύσει στο συγκεκριμένο τομέα, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους άλλους μεγάλους κατασκευαστές προτίμησαν να μην επενδύσουν σε αυτές τις τεχνολογίες. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι η επιλογή μας ήταν ορθή καθώς το ενδιαφέρον που υπάρχει ενισχύεται διαρκώς» σημειώνει ο κ. Edilashvili, σπεύδοντας να προσθέσει ότι η εταιρεία έχει φθάσει στο σημείο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει άμεσα τις παραγγελίες που έχει λόγω των ζητημάτων που υπάρχουν στην αγορά των ημιαγωγών! «Ο ανταγωνισμός που έχουμε στον συγκεκριμένο τομέα είναι περιορισμένος και υπάρχουν πολλά ωραία παραδείγματα για το πως αξιοποιούνται οι τεχνολογίες μας από καινοτόμους παρόχους όπως είναι η ιταλική Eolo» τονίζει ο κ. Edilashvili, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης (fixed wireless access).

Πέραν του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για ασύρματα δίκτυα, η Intracom Telecom δραστηριοποιείται και στην ανάπτυξη λογισμικού. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει μία μακροχρόνια συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για λογαριασμό του οποίου αναπτύσσει εξειδικευμένο λογισμικό.

Παράλληλα, όμως, η Intracom Telecom έχει εισέλθει πλέον και στον τομέα της ανάπτυξης εξειδικευμένων λύσεων λογισμικού για μία σειρά από μεγάλους πελάτες αλλά και τον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, είναι ένα από τους μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης λύσεων (solutions developers) και system integrators στην Ελλάδα έχοντας υλοποιήσει μία σειρά από μεγάλα έργα δικτύων, λογισμικού και επιτήρησης συνόρων για οργανισμούς όπως ο ΔΕΣΦΑ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, η ΔΕΗ, η Ελληνική Αστυνομία, κ.ά. Αν και το έργο για το οποίο ο κ. Edilashvili δείχνει να είναι αυτό που θεωρεί εκ των πλέον σημαντικών είναι αυτό του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, στη δημιουργία και επέκταση του οποίου συμμετέχει ενεργά η Intracom Telecom. Όσον αφορά στα επερχόμενα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Edilashvili σημειώνει ότι υπάρχει, προφανώς, ενδιαφέρον από την Intracom Telecom, η οποία διαθέτει την τεχνογνωσία προκειμένου να υλοποιήσει έργα αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών σε τομείς όπως είναι η γεωργία και η ενέργεια αλλά και οι «έξυπνες» πόλεις όπου επίσης υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία καθώς επίσης και η κυβερνοασφάλεια. «Θεωρούμε ότι η κυβερνοασφάλεια είναι πλέον ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για όλους τους οργανισμούς» αναφέρει ο επικεφαλής της Intracom Telecom, η οποία έχει επενδύσει αρκετά και στον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης, στα πλάνα της Intracom Telecom παραμένει η επέκταση και σε νέους τομείς, όπως είναι, αυτός της ενέργειας, όπου υποστηρίζεται από την εξαγορά της Ether, ελληνικής εταιρίας με εξειδίκευση στο χώρο της ενέργειας. «Εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευάσουμε έναν «έξυπνο» μετρητή ενέργειας» αναφέρει ο κ. Edilashvili, σπεύδοντας να προσθέσει ότι η Intracom Telecom έχει το πλεονέκτημα ότι επενδύει σημαντικά στην έρευνα και ανάπτυξη.

Άμεσα πλάνα

Το 2021 η Intracom Telecom είχε έσοδα της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020 όπου ο κύκλος εργασιών ήταν στα επίπεδα των 135 εκατ. ευρώ. «Τα έσοδα θα ήταν πολύ καλύτερα αν δεν υπήρχε η έλλειψη σε ημιαγωγούς» τονίζει ο κ. Edilashvili, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο στόχος για φέτος είναι ο κύκλος εργασιών να παραμείνει τουλάχιστον σταθερός. Το «παράδοξο» στην περίπτωση της Intracom Telecom είναι ότι ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της, τα προβλήματα στην προμήθεια ημιαγωγών δεν της επιτρέπουν να διεκπεραιώσει γρήγορα τις παραγγελίες που έχει. «Το πλεονέκτημα που έχουμε πάντως είναι ότι σχεδιάζουμε μόνοι μας τα προϊόντα μας οπότε είμαστε πολύ πιο ευέλικτοι» τονίζει ο κ. Edilashvili, ο οποίος σημειώνει ακόμη ότι ένας ακόμη στόχος είναι να υπάρξει μία διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ