TECH

Εγκρίθηκε η εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων

Εγκρίθηκε η εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων
Ο Ίλον Μασκ έκανε ένα tweet, καλώντας τους επικριτές του να παραμείνουν ενεργοί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς «αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου» AP Photo/Susan Walsh

Το Τwitter ανήκει πλέον στον Ίλον Μασκ, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από τον ιδρυτή της Tesla και της Space X, έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι του Twitter θα λάβουν 54,20 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή που κατέχουν.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter διεξήγαγε μια προσεκτική και συνοπτική διαδικασία για να αξιολογήσει την πρόταση του Ίλον, εστιάζοντας στην αξία, τη βεβαιότητα και τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ανεξάρτητου συμβουλίου του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για τους μετόχους του Twitter».

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Η συμφωνία έρχεται αφότου ο Μασκ αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει την εταιρεία, κάτι που αποτέλεσε καμπή στην πορεία της διαδικασίας, αναγκάζοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter να εξετάσει σοβαρά την πρότασή του.

Το διοικητικό συμβούλιο συνεδρίασε την Κυριακή για να αξιολογήσει την προσφορά του Μασκ.

Περίπου 11 ημέρες νωρίτερα, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είχε ανακοινώσει μια προσφορά-σοκ για εξαγορά του συνόλου των μετοχών του έναντι 41 δισ. δολαρίων. Το ΔΣ προχώρησε σε κινήσεις ώστε να αποτρέψει μια επιθετική εξαγορά. Στη συνέχεια πάντως η προσφορά του Ίλον Μασκ εξετάστηκε σοβαρότερα.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συνεδρίασε την Κυριακή για να αξιολογήσει την προσφορά του Μασκ να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας (κατείχε ήδη το 9,2%) έναντι 54,20 δολαρίων το τεμάχιο.

Το πρωί της Δευτέρας, η μετοχή του Twitter σημείωσε άνοδο πάνω από 5% μετά τις αναφορές περί κλεισίματος της συμφωνίας, ξεπερνώντας τα 51 δολάρια ανά μετοχή.

Η συμφωνία θέτει τον ιδρυτή της Tesla και της Space X στο «τιμόνι» μιας από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Ο Μασκ έχει επανειλημμένα τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι στόχος του είναι να ενισχύσει την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα και να εργαστεί για να «ξεκλειδώσει» τις «εξαιρετικές δυνατότητες» του Twitter.

«Επένδυσα στο Twitter καθώς πιστεύω στις δυνατότητές του, να είναι η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο και πιστεύω ότι η ελευθερία του λόγου είναι απαραίτητη για μια λειτουργική δημοκρατία», είπε ο Μασκ στην επιστολή προσφοράς του στο Twitter. Παράλληλα, διατύπωσε το επιχείρημα ότι υπό την μορφή που έχει αυτή τη στιγμή η εταιρία δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτήν την αποστολή και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξει.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση για κλείσιμο της συμφωνίας, ο Ίλον Μασκ έκανε ένα tweet, καλώντας τους επικριτές του να παραμείνουν ενεργοί στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς «αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ