TECH

Χρήσιμες οδηγίες: Πώς να φτιάξετε τον ιδανικό κωδικό πρόσβασης

Χρήσιμες οδηγίες: Πώς να φτιάξετε τον ιδανικό κωδικό πρόσβασης
Τι πρέπει να κάνουμε ώστε να διαθέτουμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών αλλά η πραγματικότητα είναι πως σε πολλές περιπτώσεις δεν φροντίζουμε να είναι αρκετά ισχυροί προκειμένου να μην είναι εύκολο να τους «σπάσει» κανείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει η Checkpoint, εκ των πιο μεγαλύτερων εταιρειών, κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού National Cyber Security Centre (NCSC), 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν τον κωδικό πρόσβασης «123456» αποδεικνύοντας ότι πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τους αυξανόμενους κινδύνους.

Το 2022 η σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί καθώς ο αριθμός των εφαρμογών και υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ένα άτομο αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις επιτρέπουν τώρα στους υπαλλήλους τους - για να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία – τη σύνδεση τους με το εταιρικό δίκτυο από προσωπικές συσκευές. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι συσκευές λειτουργούν ως πύλη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευκαιριακοί χάκερ μπορούν να επωφεληθούν από ένα ευάλωτο τελικό σημείο για να κλέψουν τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά εμπιστευτικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην ευρύτερη υποδομή της εταιρείας.

Οπότε, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να διαθέτουμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης;

Σύμφωνα με την Checkpoint, υπάρχουν πέντε κορυφαίες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται κατά τη δημιουργία ασφαλών και ισχυρών κωδικών πρόσβασης:

  • Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό χαρακτήρων: Η κατοχή ενός κωδικού πρόσβασης που αποτελείται από απλές φράσεις ή ημερομηνίες σημαντικές για την προσωπική ζωή του χρήστη είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια αποδυναμώνει σοβαρά έναν κωδικό πρόσβασης, καθώς πληροφορίες όπως τα γενέθλια μπορούν εύκολα να βρεθούν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Για να αποφύγετε αυτό, χρησιμοποιείτε πάντα μια τυχαία ακολουθία που αποτελείται από ένα συνδυασμό διαφορετικών αριθμών, γραμμάτων και συμβόλων για κάθε πλατφόρμα.
  • Ένας διαφορετικός κωδικός πρόσβασης για τα πάντα: Με τόσες πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες που απαιτούν τώρα λεπτομέρειες σύνδεσης, είναι δελεαστικό να επαναλάβετε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλες αυτές, αλλά αυτή είναι μια κακή ιδέα. Ακριβώς όπως δεν έχουμε το ίδιο κλειδί για να ανοίξουμε το σπίτι, το γραφείο ή το αυτοκίνητό μας, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης, καθώς αυτό διευκολύνει μόνο τους χάκερ να "ανοίξουν" ολόκληρη την ψηφιακή μας ζωή. Εάν διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να τα θυμάστε όλα, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να βοηθήσετε στη διαχείριση και τη δημιουργία διαφορετικών ισχυρών κωδικών πρόσβασης.
  • Όσο περισσότερο, τόσο ισχυρότερος: Είναι αλήθεια ότι όσο μακρύτερος είναι ένας συνδυασμός, τόσο πιο δύσκολο είναι να θυμόμαστε. Αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε τις πληροφορίες ασφαλείς, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον 8 ψηφία για να ενισχύσετε τα επίπεδα ασφαλείας.
  • Κάντε τακτικές αλλαγές: Η τακτική αλλαγή του κωδικού πρόσβασής σας μπορεί να φαίνεται σαν κάτι σχεδόν αδύνατο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει ευκολότερο χρησιμοποιώντας το ίδιο βασικό μοτίβο και προσθέτοντας κατόπιν διαφορετικούς συνδυασμούς. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ευκολότερο και να θυμόμαστε και να τους αλλάζουμε τακτικά.
  • Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ο καλύτερος φίλος σας: Ενώ η λήψη όλων των παραπάνω μέτρων σίγουρα θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα ενός κωδικού πρόσβασης, είναι επίσης απαραίτητο να εφαρμόσετε έναν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό συμβαίνει επειδή νέες απειλές εμφανίζονται συνεχώς, επομένως για να διασφαλίσετε ότι είστε πλήρως προστατευμένοι, με το να ενημερώνεστε κάθε φορά που ένας εισβολέας ή ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας, θα βελτιώσει μόνο την ασφάλειά σας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ