TECH

Με γρήγορους ρυθμούς επεκτείνονται τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα

Με γρήγορους ρυθμούς επεκτείνονται τα δίκτυα 5G στην Ελλάδα
Η Ελλάδα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στην 6η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών AP/Manu Fernandez

Τη θέση της ως μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη όσον αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς δείχνει ότι θα καταφέρει να κρατήσει η Ελλάδα, καθώς οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Wind) έχουν υψηλούς στόχους για τα επόμενα χρόνια όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη με 5G έχει αυτή τη στιγμή η Cosmote. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του 5G Conference Southeastern Europe που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο Γιώργος Τσώνης, executive director ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύου κινητής και σταθερής στον όμιλο ΟΤΕ.

Η κάλυψη αυτή ανέρχεται στο 70% του πληθυσμού της χώρας και θα φθάσει στο 80% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, ενώ ο στόχος για το τέλος του 2023 είναι το 90%. Όμως και οι άλλοι δύο πάροχοι δεν έχουν σκοπό να μείνουν πίσω.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο Nic Vilceanu, chief network officer της Vodafone Ελλάδος, η πληθυσμιακή κάλυψη, όσον αφορά στη Vodafone, φθάνει στο 42% με την εταιρεία να επεκτείνει το δίκτυο και σε μικρότερα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον κ. Vilceanu, ο στόχος είναι το ποσοστό της κάλυψης να έχει φθάσει στο 90% μέχρι το 2025.

Από την πλευρά της Wind, ο Μανώλης Γρηγοράκης, chief technology οfficer της εταιρείας ανέφερε ότι το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης στην Αθήνα ανέρχεται στο 98%. Ο στόχος που έχει θέσει η Wind είναι η κάλυψη με δίκτυο 5G να έχει φθάσει στο 75% μέχρι το τέλος του 2023.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στην 6η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης, όπως ανέφερε στο πλαίσιο του 5G Southeastern Europe, ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, technical account manager της Ookla, της πιο γνωστής εταιρείας μετρήσεων ποιότητας τηλεπικοινωνιακών δικτύων παγκοσμίως.

Επίσης, ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι μέσα στο 2023 η Cosmote σκοπεύει να εισέλθει στην επόμενη «φάση» των 5G δικτύων, ξεκινώντας την εμπορική διάθεση υπηρεσιών πάνω από δίκτυο 5G SA (Stand Alone).

Το 5G SA δίκτυο θα επιτρέψει την υλοποίηση μίας νέας γενιάς εφαρμογών που θα αξιοποιούν μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά όπως είναι η εξαιρετικά χαμηλή απόκριση (latency) και η δυνατότητα για «κατάτμηση» του δικτύου (network slicing) και η ταυτόχρονη λειτουργία εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών σε μία μόνο περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ