TECH

Reddit: Όλοι μιλάνε για το Χίτλερ

Reddit: Όλοι μιλάνε για το Χίτλερ
O Χίτλερ με την Εύα Μπράουν EPA

Ένας παλιός κανόνας των πρώτων εποχών του Ίντερνετ, ο λεγόμενος νόμος του Γκόντγουϊν, αναφέρει πώς όσο μακραίνει μια διαδικτυακή αντιπαράθεση, η πιθανότητα να γίνει αναφορά στο Χίτλερ ή τους Ναζί αγγίζει το 100%. Πλέον, η θεωρια τεκμηριώνεται με στατιστικά στοιχεία. 

Ένας ερευνητής δεδομένων, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο "Curious Gnu", ανέλυσε 4.6 εκατομμύρια σχόλια χρηστών του κοινωνικού μέσου δικτύωσης "Reddit". Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι το 78% των χρηστών ανέφεραν στα σχόλια τους τον Χίτλερ ή τους Ναζί.

Κάποια από αυτά τα άτομα ανέφεραν τη ναζιστική εποχή, κυρίως σε πολιτικές και γεωγραφικές συζητήσεις. Η ομάδα με το όνομα "Ιστορία", έχει κατά κύριο λόγο τις περισσότερες αναφορές, με 2.5% του συνόλου των σχόλιων να περιλαμβάνει συζητήσεις που κάνουν λόγο για τον Χίτλερ και ανάλογα περιεχόμενα της εποχής του. Η ομάδα ακολουθείται από το "Ask Historians", "European", "Italy", και την ομάδα "De" (συντομογραφία της Γερμανίας).

Αλλά ακόμα και αν αποφύγει κανείς της ιστορικές ομάδες, δεν θα αποφύγει και τις ναζιστικές αναφορές, όπως αναφέρει το CNN. Όπως ανακάλυψε ο ερευνητής, υπάρχει σε όλο το κοινωνικό δίκτυο αυτή η τάση. Μάλιστα, όσα περισσότερα σχόλια υπάρχουν, τόσες και περισσότερες είναι οι αναφορές. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη μάλιστα, είναι ότι μια σελίδα που ονομάζεται "Γράμματα από τη γιαγιά", όπου υπάρχουν μηνύματα των χρηστών από τη γιαγιά τους, έχει πάρα πολλές αναφορές στο όνομα του Χίτλερ. Στα τοπ βρίσκεται και σελίδα παικτών του διαδικτύου.

Σε τακτικούς χρήστες του διαδικτύου, ένα τέτοιο γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη. Τα απειλητικά σχόλια είναι ένα συχνό φαινόμενο στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν σχέση με πολιτικές απόψεις, τη φυλή και όπως φαίνεται και τη ναζιστική Γερμανία.

Συγκεκριμένα, το Reddit βρίσκεται υπό έντονη παρακολούθηση τον τελευταίο καιρό γιατί αναπτύσσεται έντονη δράση από τέτοια σχόλια. Το Reddit είναι ένα ανοιχτό φόρουμ όπου οι άνθρωποι μπορούν να συζητήσουν ή να μοιραστoούν οτιδήποτε. Ωστόσο, το κοινωνικό δίκτυο έχει αρχίσει να κλείνει ομάδες και να μπλοκάρει άτομα που παρενοχλούν άλλους χρήστες ή προβάλλουν τέτοιες ακραίες απόψεις.

78% of active Reddit threads mention Hitler
by David Goldman

ΔΗΜΟΦΙΛΗ