TECH

Η Κρήτη παίρνει θέση στο χώρο των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών και των data centers

Η Κρήτη παίρνει θέση στο χώρο των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών και των data centers

Στον χάρτη των υποβρυχίων δικτύων οπτικών ινών αλλά και εκείνον των κέντρων δεδομένων (data centers) εισέρχεται πλέον η Κρήτη, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της προσπάθειας της Ελλάδας να αποκτήσει πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές εξαιρετικών υψηλών ταχυτήτων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Grid Telecom, η τηλεπικοινωνιακή θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει ανακοινώσει μία σειρά από συμφωνίες και κινήσεις που φέρνουν την Κρήτη στο προσκήνιο όσον αφορά στην πρόσβαση στα υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών. Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι αυτού του είδους οι υποδομές θεωρούνται πλέον κρίσιμης σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεδομένου ότι μέσω αυτών διακινούνται τεράστιοι όγκοι δεδομένων και ουσιαστικά αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας.

Η Grid Telecom ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι εντάσσει στον άμεσο σχεδιασμό της την κατασκευή νέου καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station - CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο νέος καλωδιακός σταθμός θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη και την Ασία. Με τη νέα υποδομή, η Grid Telecom θα είναι σε θέση να παρέχει συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, με υφιστάμενα και νέα data centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας τόσο τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα MINOAS East-West και APOLLO East-West όσο και το εκτεταμένο χερσαίο οπτικό δίκτυο που διαθέτει.

Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει όδευση και προς την Ελλάδα μεγάλων υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών που αναπτύσσουν κολοσσοί όπως είναι η Google και η Meta (Facebook). Με τη νότια πλευρά της Κρήτης να θεωρείται ότι αποτελεί το σημείο που δίνει τις περισσότερες ευκαιρίες προκειμένου να υπάρξει αυτή η διασύνδεση.

Πάντως, η Grid Telecom έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις που της επιτρέπουν να αξιοποιήσει άμεσα την επέκταση της στην Κρήτη. Πρόσφατα, η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την υπογραφή υπέγραψε μνημονίου κατανόησης με την Cinturion με αντικείμενο την προσαιγιάλωση των προηγμένων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων TEAS στον ελλαδικό χώρο. Το καλωδιακό σύστημα TEAS (Trans Europe Asia System) της Cinturion, είναι το πιο εξελιγμένο υποθαλάσσιο και επίγειο δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων, το οποίο προσφέρει υψηλές ταχύτητες, αξιοπιστία και ασφάλεια. Αποτελείται από δύο ξεχωριστές συνδέσεις κατά μήκος της Μεσογείου, που συνδέουν τη Μέση Ανατολή μέσω πολλαπλών διαδρομών κατά μήκος της Αραβικής Χερσονήσου και μίας ακόμη όδευσης στον Κόλπο της Άκαμπα και της Ερυθράς Θάλασσας. Επιπλέον, η Grid Telecom έχει προχωρήσει και σε μνημόνιο συνεργασίας με την Telecom Egypt, με τον μεγαλύτερο πάροχο της Αιγύπτου να είναι ιδιαίτερα ενεργός όσον αφορά στον τομέα των υποβρύχιων καλωδίων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Data centers

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι την ίδια μέρα της ανακοίνωσης της Grid Telecom για τον νέο σταθμό προσαιγιάλωσης, η Lancom, ένας από τους πιο δυναμικούς «παίκτες» στο χώρο των data centers, ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τέταρτου κέντρου της στην Κρήτη. Σύμφωνα με την εταιρεία, το Balkan Gate Crete είναι μια στρατηγική επένδυση καθώς η Κρήτη θα αποκτήσει το πρώτο TIER III carrier neutral data center της, με άμεσο στόχο τη συγκέντρωση όλων των οπτικών ινών που προσαιγιαλώνονται από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, στους υφιστάμενους και μελλοντικούς σταθμούς προσαιγιάλωσης της Κρήτης.

Το data center θα στεγαστεί σε ιδιόκτητη κτιριακή υποδομή και θα κατασκευαστεί εξ αρχής με τις προδιαγραφές TIER III του Uptime Institute, ενσωματώνοντας σε κάθε στάδιό του, τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα διαχείρισης υποδομών, ενέργειας και ψύξης. Στην έναρξη λειτουργίας του, το Balkan Gate Crete, θα διασυνδεθεί άμεσα με το Balkan Gate στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δημιουργώντας ένα τηλεπικοινωνιακό δίπολο, με εγγυημένη την ασφαλέστερη και ταχύτερη δίοδο των data από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια και αντίστροφα, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τη Lancom, δεδομένου ότι λειτουργεί αποκλειστικά ως carrier neutral data center, θα αποτελέσει το μοναδικό ουδέτερο σημείο διασύνδεσης όλων των παρόχων οπτικών ινών της Μεσογείου με την Ελλάδα και κατά συνέπεια με τα Βαλκάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ