TECH

Microsoft: Στην υπηρεσία των developers η τεχνητή νοημοσύνη

Microsoft: Στην υπηρεσία των developers η τεχνητή νοημοσύνη
Ο κ. Natella αναφέρθηκε επίσης και στις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για ανθρώπους που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστοσελίδες

Έμφαση σε εργαλεία και πλατφόρμες που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας εφαρμογών, ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις, δίνει πλέον η Microsoft.

Αυτό τουλάχιστον είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του Microsoft Build 2022, του ετήσιου συνεδρίου του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε δημιουργούς εφαρμογών (developers) και πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες διαδικτυακά.

«Δεν είναι μόνο τι μπορούμε να φτιάξουμε, αλλά τι χρειάζεται ο κόσμος για να φτιάξουμε» ήταν η φράση με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του ο Satya Natella, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα όπως είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) προκειμένου να αυτοματοποιηθούν μία σειρά από διαδικασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη εφαρμογών και οι δημιουργοί να γίνουν περισσότερο δημιουργικοί.

Ο κ. Natella αναφέρθηκε επίσης και στις δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για ανθρώπους που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστοσελίδες ή ακόμη και τα δικά τους apps.

Πρόκειται για την αποκαλούμενη low code («χαμηλού κώδικά» σε ελεύθερη μετάφραση) προσέγγιση που αρχίζει να αποκαλεί μία παγκόσμια τάση με τη Microsoft να θέλει να ηγηθεί στον συγκεκριμένο τομέα με πλατφόρμες όπως είναι το Power Pages, το Power Apps Express και το Power BI datamarts.

Κατά τη διάρκεια της φετινής Build, η Microsoft προχώρησε σε πληθώρα ανακοινώσεων και παρουσιάσεων νέων εργαλείων που γενικότερα έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους developers να αναπτύσσουν πιο γρήγορα τις εφαρμογές τους.

Ένα βασικό στοιχείο ήταν ότι η Microsoft δείχνει ότι δεν θέλει να θέτει περιορισμούς όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα που θα «τρέχουν» οι εφαρμογές ή αναφορικά με την πλατφόρμα που θα χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη της.

Ακόμη και το γεγονός ότι θα μπορούν πλέον να «τρέχουν» widgets τρίτων κατασκευαστών στα Windows 11 αποτελούν μία ένδειξη της πρόθεσης της Microsoft να είναι περισσότερο «ανοικτή» ακόμη και στους ανταγωνιστές της σε μία προσπάθεια να διευρύνει το οικοσύστημα της.

Σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή περί διάθεσης ενός kit για ανάπτυξη εφαρμογών που θα μπορούν να «τρέχουν» σε υπολογιστές με επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM. Οι φορητοί υπολογιστές με ARM επεξεργαστές είναι κάτι που περιμένουμε εδώ και αρκετό καιρό γιατί θα προσφέρουν πολύ καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά στην μπαταρία.

Ο αμερικανικός κολοσσός δήλωσε επίσης ότι «ανοίγει» το Microsoft Store για εφαρμογές από άλλες πλατφόρμες και γενικότερα έσπευσε να κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία «μεταφοράς» apps. Όπως επίσης ανακοίνωσε το λανσάρισμα της δυνατότητας για διαφημίσεις μέσα από το Microsoft Store. Ενδιαφέρον ότι ανοίγει και το Xbox cloud gaming ώστε να μπορεί κάποιος να παίζει παιχνίδια σε οποιαδήποτε συσκευή.

Επίσης, ανακοίνωσε και αρκετά εργαλεία για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα «τρέχουν» απευθείας στο cloud, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Microsoft. «Το Azure είναι ένας παγκόσμιος υπολογιστής» ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα ατάκα του κ. Natella, ο οποίος έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στο cloud από τότε που ανέλαβε τα ηνία του αμερικανικού κολοσσού.

Ένας άλλο πυλώνας της στρατηγικής της Microsoft δείχνει να είναι το Teams. Τα νέα, υβριδικά, μοντέλα εργασίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα και το βάρος έχει πέσει και στον τομέα των αποκαλούμενων «εφαρμογών συνεργασίας» (collaborative apps).

Με τα νέα εργαλεία που ανακοίνωσε η Microsoft, οι δημιουργοί εφαρμογών μπορούν να αναπτύξουν apps που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας μέσα από την πλατφόρμα του Teams, η δημοτικότητα του οποίου έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ