TECH

Εφαρμογή προβλέπει με ακρίβεια τους νικητές σε ιπποδρομίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες

Εφαρμογή προβλέπει με ακρίβεια τους νικητές σε ιπποδρομίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες
EPA

Το να επιλέξει κανείς το άλογο που θα κερδίσει στον ιππόδρομο είναι ήδη αρκετά δύσκολο, πόσο μάλλον να προβλέψει τα πρώτα τέσσερα στην κούρσα Κεντάκι Ντέρμπι (Kentucky Derby): αδιανόητο!

Αυτό ακριβώς συνέβη χάρη σε μία εφαρμογή που αντλεί πληροφορίες από τεχνικές πληθοπορισμού (crowdsourcing), ονόματι Swarm Intelligence. Για το εν λόγω στοίχημα οι πιθανότητες είναι 1 προς 540 πιθανότητες να το κερδίσει κανείς, διότι όσοι στοιχηματίζουν πρέπει να επιλέξουν τα άλογα που θα καταλάβουν την πρώτη, τη δεύτερη, τη τρίτη και την τέταρτη θέση.

Η εφαρμογή Swarm Intelligence προέβλεψε, μεταξύ άλλων, σωστά, τους νικητές του SuperBowl, των βραβείων Όσκαρ αλλά και ποδοσφαιρικών αγώνων. Η εταιρεία τοποθέτησε μία διαδικτυακή διαφήμιση στην οποία αναζητούσε εθελοντές να γίνουν μέρος μίας ομάδας. Στη συνέχεια αυτή η ομάδα εργάστηκε για να γίνει η επιλογή από τα είκοσι που αγωνίζονται των τεσσάρων που είναι πιθανότερο να νικήσουν την κούρσα απαντώντας σε ορισμένες ερωτήσεις.

Μόλις ανακοινώθηκαν οι θέσεις των αλόγων της κούρσας Κεντάκι Ντέρμπι, η ομάδα επανατοποθετήθηκε και αποφάσισε να κάνει μία αλλαγή.

Συνολικά η ομάδα των εθελοντών πέρασε περίπου μόνο 20 λεπτά εργασίας πάνω στο στοίχημα. Κάποιος στοιχημάτισε 1 δολάριο σύμφωνα με τις προβλέψεις της εφαρμογής και λίγο αργότερα κέρδισε 540 δολάρια. Ένας άλλος στοιχημάτισε 20 δολάρια και κέρδισε 10.800 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ