TECH

Η Byte στο «στόχαστρο» της Ideal Holdings

Η Byte στο «στόχαστρο» της Ideal Holdings
Pixabay

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην ελληνική αγορά πληροφορικής η ανακοίνωση της Ideal Holdings ότι κατέθεσε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση της Byte, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των έργων πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, η Ideal ανακοίνωσε ότι η δημόσια πρόταση είναι προαιρετική και έχει ως στόχο την απόκτηση τουλάχιστον του 70% των μετοχών της Byte. Το προσφερόμενο τίμημα είναι 2,10 ευρώ σε μετρητά πλέον 0,397590 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της γεγονός που ανεβάζει το τίμημα στην περιοχή των 3,5 ευρώ ανά μετοχή. Πάντως, η μετοχή της Byte κινείται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε επίπεδα λίγο κάτω από το συνολικό προσφερόμενο τίμημα, ενώ η κεφαλοποίηση της κινείται στα επίπεδα των 48 εκατ. ευρώ

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Byte εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση που ανέφερε ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις των βασικών μετόχων για την πώληση των μετοχών της εταιρείας. Αυτό που χρήζει επισήμανσης είναι πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte, Σπύρος Βυζάντιος ελέγχει -μαζί με μέλη της οικογένειας του- περίπου το 55,6% της εταιρείας, ενώ στο 18,55% ανέρχεται το ποσό που έχει ο όμιλος της Alpha Bank. Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς μοιάζει αρκετά δύσκολο η Ideal να προχωρούσε σε μία προαιρετική δημόσια πρόταση με στόχο, μάλιστα, το 70% των μετοχών της Byte χωρίς να υπήρχε κάποια -έστω αρχική- συμφωνία με τουλάχιστον ορισμένους από τους βασικούς μετόχους.

Η Byte είναι από τους σημαντικότερους «παίκτες» στο χώρο των έργων πληροφορικής, κυρίως στον δημόσιο τομέα, αλλά γενικότερα τηρεί χαμηλό προφίλ. Το 2021 η εταιρεία παρουσίασε επιδόσεις – ρεκόρ με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 39,8 εκατ. ευρώ (+25,9% σε σχέση με το 2020), τα EBITDA στα 5,63 εκατ. ευρώ (+62,1%) και τα καθαρά κέρδη στα 3,125 εκατ. ευρώ.

Η Ideal Holdings έχει κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας επιδιώξει να διευρύνει τη γκάμα των δραστηριοτήτων της πέραν αυτής της πληροφορικής όπου είχε επικεντρωθεί στο παρελθόν. Όμως, οι πιο πρόσφατες σημαντικές κινήσεις της αφορούν εταιρείες πληροφορικής με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εξαγορά της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Netbull έναντι του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ. Η κίνηση για την εξαγορά της Byte είναι αρκετά πιο σημαντική και πιο μεγάλη και η εκτίμηση είναι πως ο στόχος δεν είναι άλλος από τη διεκδίκηση μεριδίου από τα έργα πληροφορικής που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα δώσουν τεράστια ώθηση στο σύνολο της εγχώριας αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ