TECH

Επιστήμονες αναδημιουργούν τον νυχτερινό ουρανό της Αρχαίας Ελλάδας

Επιστήμονες αναδημιουργούν τον νυχτερινό ουρανό της Αρχαίας Ελλάδας
NASA/ESA/AURA/Caltech

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τον νυχτερινό ουρανό της Αρχαίας Ελλάδας μέσω ενός προηγμένου λογισμικού ώστε να μεταφέρουν τους παρατηρητές στην ακριβή ημερομηνία ενός αρχαίου λυρικού ποιήματος.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα Αστρονομικής Ιστορίας και Κληρονομιάς, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό που λέγεται Έναστρη Νύχτα (Starry Night) και το Digistar 5 που λειτουργούν ως μηχανές του χρόνου μεταφέροντας τους φυσικούς και τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Τέξας, στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να μελετήσουν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Μυτιλήνη, που ενέπνευσε την Σαπφώ να συνθέσει το διασημότερο ποίημά της που αναφέρεται στις Πλειάδες.

Πέρα από το εντυπωσιακό θέαμα που απόλαυσαν οι επιστήμονες του Άρλιγκτον, κατάφεραν επίσης να χρονολογήσουν με ακρίβεια την ημερομηνία που γράφηκε το ποίημα, δηλαδή το 570 π.Χ.

«Εκτιμήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν για το χρονοδιάγραμμα αυτού του ποιήματος, αλλά τώρα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε επιστημονικά την περίοδο που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες περιγραφές της ποιήτριας του νυχτερινού ουρανού κατά το έτος 570 π.Χ.,» σύμφωνα με τον Μάνφρεντ Κούντς, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον.

Το έργο της Σαπφούς αναφέρει τις Πλειάδες – έναν από τις πλησιέστερους και πιο ευδιάκριτους αστερισμούς που χρησιμοποιείται συχνά από τους ναυτικούς για την πλοήγηση.

Οι επιστήμονες προσδιόρισαν την πρώτη ημέρα στις 25 Ιανουαρίου, και την τελευταία ημέρα στις 31 Μαρτίου, το διάστημα που ο αστεροειδής θα ήταν ορατός από την Σαπφώ το 570 π.Χ.

«Από εκεί, ήμασταν σε θέση να τοποθετήσουμε χρονικά αυτό το ποίημα στα μέσα του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, επιστημονικά επιβεβαιώνοντας προηγούμενες εκτιμήσεις από άλλους μελετητές,» δήλωσε ο Κουντς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ