TECH

Huawei Matebook D16: Ένα laptop με μεγάλη οθόνη αλλά εύκολο στη μεταφορά

Huawei Matebook D16: Ένα laptop με μεγάλη οθόνη αλλά εύκολο στη μεταφορά

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών είναι ότι καλούνται να παρουσιάζουν μοντέλα κάνοντας τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς.

Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες θέλουν μεγάλη οθόνη, όμως, κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα το laptop να είναι σχετικά ογκώδες και αρκετά βαρύ. Όπως, επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο αλλά αυτό σημαίνει ότι το laptop θα είναι αρκετά μεγαλύτερο σε πλάτος και άρα πιο δύσκολο στη μεταφορά του.

Αυτές τις προκλήσεις προσπαθεί να απαντήσει η Huawei με το Matebook D16, ένα μοντέλο που κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες στην ελληνική αγορά και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε.

Ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά όμορφο laptop με διαστάσεις που είναι ανάλογες με εκείνες ενός μοντέλο με οθόνη 15 ιντσών. Όμως, το Matebook D16 έρχεται με οθόνη 16 ιντσών και αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Όπως είναι και το βάρος του που ανέρχεται στα 1,7 κιλά.

Σε πρακτικό επίπεδο, πρόκειται για έναν φορητό υπολογιστή που μπορούμε σχετικά εύκολα να μεταφέρουμε παντού, έχοντας ως επιπλέον ατού τη μεγάλη οθόνη του.

Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική ενώ στη δεξιά πλευρά θα βρούμε δύο θύρες USB Type-A (1x USB 2.0, 1x USB 3.2 Gen 1) και στην αριστερή δύο θύρες USB-C. Μία από τις δύο θύρες USB-C χρησιμοποιείται και για τη φόρτιση και εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο φορτιστής 65W που συνοδεύει το Matebook D16 είναι στο ίδιο μέγεθος με εκείνο που συναντάμε στα smartphones της Huawei με λίγο μεγαλύτερο καλώδιο. Για όσους θέλουν να μεταφέρουν αρκετά το laptop τους, ο μικρός σε μέγεθος φορτιστής είναι κάτι που αναζητούν συν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη φόρτιση του smartphone τους. Όπερ σημαίνει ένας φορτιστής λιγότερος στο ταξίδι.

Ανοίγοντας το Matebook D16, βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οθόνη 16 ιντσών με λόγο διάστασης 16:10. Τα περιθώρια περιμετρικά της είναι αρκετά μικρά και η Huawei αναφέρει πως καλύπτεται το 90% της έκτασης από καθαρή οθόνη. Αυτός είναι και ο λόγος που το μέγεθος συνολικά του laptop είναι αντίστοιχο με εκείνο ενός 15,6 ιντσών. Η ανάλυσή της είναι Full HD (1920x1200) και στη χρήση αποδείχθηκε εξαιρετικά καθαρή και όμορφη αν και θα θέλαμε η φωτεινότητα να ήταν λίγο καλύτερη κυρίως για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

Η Ηuawei ακολούθησε επίσης την καινούρια τάση των video συσκέψεων και έχει εξοπλίσει το Matebook D16 με μία webcam ανάλυσης 1080p. Η εν λόγω webcam διαθέτει πολλαπλές τεχνολογίες βελτίωσης εικόνας, από την αφαίρεση θορύβου έως την παρακολούθηση όταν κινούμαστε. Επιπλέον, τα μικρόφωνα που τη συνοδεύουν διαθέτουν παρόμοιες τεχνολογίες βελτίωσης ήχου και αφαίρεσης θορύβου. Το αποτέλεσμα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα για ένα laptop αυτής της κατηγορίας τιμής.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου υπολογιστή είναι η ύπαρξη αριθμητικού πληκτρολογίου (NumPad), το οποίο επιζητούν πολλοί χρήστες προκειμένου να πληκτρολογούν πιο γρήγορα αριθμούς. Το Matebook D16 είναι από τα σχετικά λίγα μοντέλα laptops που μπορεί να βρει κανείς αριθμητικό πληκτρολόγιο και είναι μία παράμετρος που ορισμένοι χρήστες θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.

Επιδόσεις

Το Huawei MateBook D16 είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις με Intel Core i5 και Intel Core i7. Εμείς δοκιμάσαμε την έκδοση με τον Intel Core i7 και 16 GB μνήμη και οι επιδόσεις κινούνταν σε εξαιρετικά επίπεδα.

Δεδομένου κιόλας ότι το μοντέλο είχε εσωτερικό δίσκο SSD 512 GB και κάρτα γραφικών Intel Iris X, η γενική αίσθηση που είχαμε ήταν πως πρόκειται για ένα laptop που προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις και δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα όσον αφορά καθημερινές εργασίες γραφείου αλλά και ψυχαγωγίας.

Επιπλέον, η Huawei συνεχίζει να προσφέρει εύκολη διασύνδεση με άλλες συσκευές της εταιρείας, όπως tablets και smartphones, για να λειτουργούν ως δεύτερη οθόνη ή επιφάνεια γραφής που συνεργάζεται με το laptop. Αν είστε από εκείνους που έχουν και άλλες συσκευές της Huawei, τότε η λειτουργία αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη.

Τέλος, όσον αφορά στην αυτονομία της συσκευής, το Huawei Matebook D16 κινήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα, φθάνοντας ακόμη και στις 10 ώρες συνεχούς χρήσης σε ένα σενάριο που περιελάμβανε αποκλειστικά εφαρμογές γραφείου. Επίδοση που καλύπτει τις ανάγκες των περισσότερων χρηστών.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, το Matebook D16 είναι μία εξαιρετικά ποιοτική πρόταση. Έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι το μέγεθος της οθόνης και η ποιότητα της, το μεγάλο και εύχρηστο πληκτρολόγιο, τις αρκετές θύρες, τις ισχυρές επιδόσεις και την μεγάλη αυτονομία. Αν σας ενδιαφέρει η παραγωγικότητα πρόκειται για μία πολύ καλή πρόταση δεδομένου κιόλας ότι η τιμή για το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας είναι στα 1.299 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ